• hr
  • en
  • de
  • it

Sidrenje u luci

Sidriti u lukama i lučicama sa zidanim pristanima prisiljeni smo jer su ljeti pretrpane pa nema dovoljno slobodnih vezova. Na takvo sidrenje gledamo kao na  nužnost. Nema dovoljno prostora da ispustimo onoliko sidrenjaka koliko je to potrebno, a i dno je rijetko kada prikladno za sidrenje: najčešće je to debeli sloj mekanog mulja.

  u_luci1

Kada smo pronašli slobodno mjesto gdje se pristanu možemo privući krmom, sidro spuštamo dvije do tri dužine plovila ispred tog mjesta. Valja voditi računa da to ne učinimo preko nečijeg sidrenjaka. Nakon toga krmom prilazimo pristanu iznoseći krmenu užad radi priveza. I pri sidrenju u luci valja nastojati da je sidro ukopano.

Za jakog vjetra, pogotovu s jedrilicom, često nam neće uspjeti da se nakon obaranja sidra približimo plovidbom u krmu onom dijelu pristana kojeg smo odabrali ili koji je još slobodan. U takvom slučaju možemo postupiti obrnuto. Najprije pramcem dođemo do pristana i na obalnu bitvu nametnemo dovoljno dugačko pramčano uže (ili iskrcamo jednog člana posade s pramčanim užetom u ruci) pa tek zatim ispuštajući pramčani konop otplovimo do mjesta gdje ćemo oboriti sidro. Nakon toga  pravlačimo se k pristanu uz pomoć na obali ostavljenog konopa istodobno ispuštajući sidrenjak.

  u_luci2

Jednostavnije je i pouzdanije ako ima dovoljno mjesta da se bokom vežemo uz pristan. Kada je mirno vrijeme za privez će nam biti dovoljno pramčano i krmeno  uže ali ako je vjetar ili jaka bibavica iznijet ćemo pramčanu i krmenu uzdu. Na taj način ne samo da ćemo spriječiti  da nam plovilo 'šeće' duž pristana već će pramac i krma prestati da se udaljavaju od obale i naglo vraćaju udarajući u pristan. Između plovila i pristana stavit ćemo bokobrane koji i za najmanje plovilo ne bi smjeli imati manji promjer od 15 cm.

Ponekad dodjemo i u priliku da bokom pristanemo uz neko drugo plovilo, vezano uz pristan. Tada nije dovoljno vezati se samo za bitve plovila uz koje smo pristali već moramo i svoju užad za privez iznijeti na obalu. Nije pomorski pouzdati se u tuđe bitve, užad ili sidrenje! Izuzetak od ovoga pravila je samo slučaj ako se vežete za brod znatno veći od vašeg.

  cetverovez

Kod priveza na obalu, slično kao kod sidrenja, valja užad tako namjestiti da ne budu zategnuta toliko da ne budu u prilici iskoristiti svoju opružnost (a i malo više od toga). Cilj nam mora biti da plovilo zadržimo na mjestu a ne da ga 'objesimo' na privez. Malo 'šetnje' ne samo da je dozvoljeno već je i potrebno kako bismo umanjili pritisak na bitve i užad.

Isto pravilo moramo primijeniti  i kada plovilo vežemo u četverovez, očekujući nevrijeme ili ostavljajući ga za duže vrijeme u luci ili nekom sidrištu s drugim brodovima.


uzlovi

Izvor: www.walterturnsek.t-com.hr