• hr
  • en
  • de
  • it

Inozemne jahte ili brodice

Strane jahte i brodice mogu dolaziti i boraviti u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske radi razonode, turističkog krstarenja i sudjelovanja u sporstkim natjecanjima ili nautičkim sajmovima.
Plovilo je brodica ili jahta strane državne pripadnosti. Zapovjednik plovila je osoba koja upravlja plovilom i odgovorna je za njegovu sigurnost i zakonito korištenje.
Vinjeta je oznaka kojom se dokazuje prijava dolaska, ispunjenje uvjeta za plovidbu u Republici Hrvatskoj te plaćanje naknade za sigurnost plovidbe, naknade za svjetlarinu i pomorsko informativnu kartu.
Plovilom se ne smije obavljati prijevoz putnika u Republici Hrvatskoj uz naplatu, odnosno obavljati gospodarsku djelatnost.
Za plovila koja obavljaju kabotažu (prijevoz stvari i putnika između hrvatskih luka) bez odobrenja ministarstva nadležnog za pomorstvo predviđene su novčane kazne i zaštitna mjera oduzimanja plovila.
Zapovjednik plovila prilikom uplovljenja u unutrašnje morske vode i teritorijalno more Republike Hrvatske dužan je uploviti najkraćim putem u najbližu luku otvorenu za međunarodni promet radi obavljanja granične kontrole, te ishoditi vinjetu u lučkoj kapetaniji ili ispostavi.
Luke otvorene za međunarodni promet u Republici Hrvatskoj su: Umag, Poreč, Rovinj, Pula, Raša- Bršica, Rijeka, Mali Lošinj, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Korčula, Vela Luka, Ubli (Lastovo), Ploče, Metković i Dubrovnik.
Od 01. 04. do 31. 10. sezonski su otvorene luke za međunarodni promet: ACI marina Umag, Novigrad (Istra), Sali, Božava, Primošten-Kremik, Stari Grad (otok Hvar), Hvar (luka), Vis (luka), Komiža, Cavtat.

Izvor: http://www.camps-cres-losinj.com