• hr
  • en
  • de
  • it

Biograd Boat Show

Od 2006. godine, kada sam išao prvi put pogledati brod koji sam kupio, posjećujem sajam u Biogradu. Valjda od mojih motiva prvog posjeta sajmu, Biogradski sajam sam zamislio kao idealnu priliku za prodaju/kupnju plovila. Tako sam 25.10. u nedjelju krenuo u obilazak sajma.

Tmurno jesensko vrijeme sa kontinentalne strane Sveto Roka, zamijenilo je sunčano vrijeme sa morske strane kao melem za nas žabare.


          Biograd Boat Show 2009.                           Pontonski most za posjetitelje

Kako smo se približavali odredištu a more bivalo sve veće, društvo je krenulo u raspravu o argumentima za i protiv nabavke novog plovila.

Jedino je sigurno - brod je više radio nego prošle sezone a zaradio je isto kao prošle.

Zašto je to tako, što se je dogodilo?

Glasno razmišljajući podijelio sam svoje argumente sa društvom u autu:

  • - niže cijene najma plovila - na početku sezone je krenula recesija, a cijene najma prema dolje
  • - na kraju je booking bio bolji ali financijski rezultati nisu porasli linearno sa brojem tjedana
  • - viša cijena godišnjeg veza u marini - svake godine dižu cijene za 5-10%. Tako da je cijena za naš brod porasla od 2006. godine do 2009. porasla od cca 23.000 kuna na cca 35.000 kuna
  • - kvar na plovilu koji nije pokriven depozitom - otpala je propela usred mora. Sva sreća bilo je lijepo vrijeme i gosti su se super snašli tako da trošak nije bio veći.

Uglavnom, dogodilo se sve što se može dogoditi jednom brodovlasniku.
Manje dobiješ (misli se na najam), više platiš (misli se na trošak veza) i više trošiš (misli se na kvar).

Da li se isplati investirati u novo plovilo? Da li u idućoj sezoni mogu očekivati bolje rezultate? Da li će porasti cijene najma, da li će marine smanjiti troškove veza, da li me očekuju manji troškovi obzirom da je brod stariji za godinu dana?

Na sva ova pitanja odgovor je jednostavan - NE.

Još prije nekoliko mjeseci sam razmišljao o eventualnoj nabavci dvokabinaša jer se poklopilo da me najviše traže takva plovila a i manja je investicija u odnosu na brod o 4 ili 5 kabina.

Kad malo razmislite o nabavci takvog broda. Gledajući činjenice sa vlasničke strane a ne sa strane voditelja charter baze:

  • - takav brod super radi u sezoni tj, lipanj, srpanj i kolovoz. Kataloška cijena u tom periodu se kreće od 1.600 - 1.900 Eura. Stvarna cijena je niža za 10-20% (popust gostu), provizija charter bazi je 30% i uključuje i agencijsku proviziju. Ostaje "čisto" bez PDV-a cca 800 - 1.000 Eura vlasniku. Naravno bit će još iznajmljenih tjedana u predsezoni i posezoni ali naravno po nižim cijenama i naravno nižim zaradama za vlasnika. Ako imate 10 tjedana u sezoni i 7 tjedana van sezone možete računati na prihod od cca 15.000 Eura u najboljoj varijanti
  • - troškovi veza za takav brod su veliki u odnosu na njegovu veličini i zaradu po tjednu. Naime, godišnji vez je cca. 4.000 Eura. Za usporedbu za prosječnog trokabinca 4.600 Eura, za četverokabinca 5.000 Eura a za peterokabinca 5.500 eura. Razlika je međutim ogromna u prihodima između dvokabinca i peterokabinca - smo jedan tjedni najma pokrije razliku u godišnjem vezu. Takva situacije je posljedica prevladavanja manjih plovila u našim marinama pa se i prema toj činjenici formiraju cijene vezova.
  • - još možete godišnje očekivati oko 2.000 Eura troškova na osiguranja, održavanja i nekih državnih nameta

Koliko ostaje vlasniku?

  • - godišnje u najboljoj varijanti cca 8.000 Eura
  • - novo plovilo u nabavi se kreće oko cca. 64.000 Eura

U ovoj računici nema mjesta za leasing? Da li uopće ulagati vlastita sredstva uz ovakve činjenice. Period od 8 godina je dug i mogu se prilike promijeniti nabolje ali nagore. Obzirom na trend porasta cijena veza - da li je bolje investirati u veća plovila? Tu je rasprava prestala jer su svi svjesni da investicija od cca 100.000 Eura i više, u ovim vremenima nije jednostavna.

Takva situacija je bila i na sajmu. Novih modela plovila nije bilo uopće za pogledati. Mislio sam da ću barem vidjeti i ući u NR. Sune Odyssey 33i, Jeanneau 57, Oceanis 54, First 35, Bavaria 32C itd...Uvoznici vele da ih nitko i ne pita za novi brod, dolaze samo stari kupci od kojih bi dio rado prodao plovila. Prodaja novih plovila je sigurno bila "mršava" i rezultat je situacije na tržištu.

Od polovnih plovila sam evidentirao slijedeće:

  • plovila 3 kabine


   Bavaria 36 (2004) - 52.500 Eura          Elan 36 (2005) - 55.500 Eura

  • ostala plovila


  Sun Odyssey 32 (2002) 45.000 Eura        Elan 45 (2002) - 90.500 Eura 


First 45

 

Stvarne cijene su ipak 10% do 15% niže od istaknutih. Da li kupiti polovno plovilo? To je tema za neku drugu priliku.