• hr
  • en
  • de
  • it

Sidrenje u uvali

Dok se približavamo mjestu gdje ćemo sidriti, još jednom provjeravamo kako su drugi usidreni i koliko je udaljena obala, da ne bismo doplovili  preblizu kada ispustimo potrebnu dužinu sidrenjaka. Oni koji su tu došli prije nas imaju prednost i zatečeno stanje moramo poštovati. Ne smijemo doći ni preblizu obale gdje ima pličina i podvodnih litica. Važno je i iz kojeg smjera puše vjetar.

 tehnika_sidrenja

Plovimo smanjenom brzinom i zaokrenemo tako da nam vjetar puše ususret dok prilazimo mjestu sidrenja. Sidro obaramo tek u trenutku kada se plovilo nakon zaustavljanja počne kretati krmom – motorom ili nošeno vjetrom. Kada je sidro dotaklo dno, sidrenjak puštamo onom brzinom kojom se plovilo kreće kako predlanac i sidrenjak ne bi pali na hrpu preko sidra i sve se zaplelo.

Sidrenje završimo tako da, nakon što smo ispustili željenu dužinu, sidrenjak nametnemo preko bitve i u plovidbi krmom sidro vučemo 2-3 metra po dnu. Toliko mu je potrebno da zauzme potreban položaj i ukopa se. Ukoliko se sidro nije ukopalo, možemo  (1) plovidbom po krmi vuči sidro po dnu još nekoliko metara, (2)  sigurnije je da prije toga ispustimo više sidrenjaka  kako bi struk sidra bio manje podignut od dna i (3) podignemo sidrenjak i sidro kako bi ponovili postupak sidrenja.

(Brižljiv kapetan jahte ima i oznake dužine na sidrenjaku i to svakih 5 i 10 metara. Označiti ih možete bojom ili zavezanim uzicama u boji: po jedna za pet a po dvije za 10 metara sidrenjaka.)

Promatrajući obalu ili druga usidrena plovila, provjeravamo da li nas sidro drži na mjestu ili nas vjetar i dalje nosi krmom. Provjeravamo to i kasnije kada vjetar ojača, a po potrebi i noću. Ako nam sidro ipak ne drži, možemo (1) ispustiti više sidrenjaka, (2) oboriti još jedno sidro ili (3) napustiti ovakvo sidrište i potražiti drugo.

 tehnika_sa_sidrom

Zanošanje lijevo i desno znatno ćemo umanjiti ako spustimo dva sidra preko pramca pod kutem od oko 45 stupnjeva na smjer vjetra. Činimo tako i kada dno nije pouzdano, da bismo pojačali sidrenje. No, dvostruko jače ovakvo sidrenje ne drži. Najprije oborimo jedno sidro a zatim otplovimo do mjesta gdje ćemo boriti drugo sidro.

 Kad  nemate predlanac za drugo sidro, možete niz sidrenjak spustiti uteg težine nekoliko kilograma. Uteg mora imati ušicu u koju učvrstimo uzicu za spuštanje i škopac kojim uteg uškopim oko sidrenjaka. Prije podizanja sidra, treba najprije podići uteg.

 
  

Druga inačica sidrenje s dva sidra: glavnim preko pramca a sidarcem preko krme. Ovako sidrimo kada očekujemo da će nailaskom noći vjetar okrenuti na drugi smjer i kada nas zbog drugih usidrenih plovila ili blizine obale vjetar ne smije zanositi na jednu ili drugu stranu.

Najprije sidro spustimo preko pramca u pravcu odakle dolazi vjetar a zatim plovidbom krmom ispuštamo dva puta onoliko sidrenjaka koliko će nam biti potrebno s obzirom na dubinu mora. Tada oborimo i drugo sidro preko krme istodobno ubirajući polovicu sidrenjaka glavnog, pramčanog sidra a ispuštajući sidrenjak drugog sidra preko krme.

Nedostatak je sidrenja s više sidara što bude otežano njihovo podizanje za lošeg vremena ponekad i nemoguće. U slučaju da za nevremena morate napustiti sidrište i sidro u moru, obilježite ih plovkom i kasnije kad se vrijeme smiri vratite se i podignite ih.

 

Naravno, postoji i treća inačica sidrenja s dva sidra: sidrenje za izvanredne prilike. Oba su na jednom sidrenjaku. Naprijed dolazi teže sidro. Udaljenost između njih treba biti nešto veća od dubine mora na tom mjestu. Najprije oborimo prvo sidro i kada potone do dna malo ga povućemo kako bi došlo u položaj za ukopavanje a njegov predlanac ili sidrenjak vežemo za glavu drugog sidra. Tek zatim obaramo i drugo sidro i plovidbom po krmi oba ukopamo.

Nedostatak  je ovakvog načina sidrenja što je unekoliko otežano podizanje sidra. Prvo sidro valja izvaditi iz sohe i dignuti preko ograde pa tek zatim nastaviti s izvlačenjem drugog sidra koje se je već iskopalo dok smo bili zaposleni oko prvog.

Izvor: www.walterturnsek.t-com.hr