• hr
  • en
  • de
  • it

Parada brodova, nagrade

U subotu je u splitskoj gradskoj luci održana tradicionalna parada najljepših i najznačajnijih brodova koji su sudjelovali na sajmu Croatia Boat Show. S pontona u luci paradu je pratilo tristotinjak visokih uzvanika, a defile brodova s Rive je gledalo više tisuća Splićana. Na paradi je sudjelovalo ukupno 25 brodova, a svi oni konkurirali su za tradicionalne nagrade Croatia Boat Show Trophy. Donosimo popis nagrađenih brodova po kategorijama i nekoliko informacija o svakome od njih.

BROD SAJMA / BEST BOAT OF THE SHOW
San Lorenzo 100 New (SAN LORENZO)
San Lorenzo je brodogradilište kojemu je u kratkom roku od osam godina uspjelo velikim slovima upisati se u galaksiju talijanske nautičke brodogradnje. Jahte ove kuće odlikuju se besprijekornim smirenim dizajnom, izvanrednom brodograđevnom kvalitetom i vrhunskom udobnošću, a činjenica da se svaka gradi uvažavajući zahtjeve naručitelja, čini brodove imena san Lorenzo kategorijom za sebe, jer ne postoje dva jednaka.

MOTOR YACHT - OPEN 70 +
Predator 108 (SPECTATOR SOLIS)
P 108 reprezentant je koncepcije koja je proslavila kuću Sunseeker, a temelji se na sintezi britanske brodograđevne tradicije, u kojoj je imperativ uvijek bio vrhunska maritimnost i sigurnost, te mediteranske estetike i komfora. To je jahta izrazito sportskih, agresivnih linija, izrazito udobna, brza i pouzdana u svim vremenskim uvjetima.

MOTOR YACHT -OPEN 50-70
Riva Vertigo (PIVATUS YACHTING)
Jahte kuće Riva slijede istu filozofiju koncepta koja je proslavila glisere ove kuće građene još ranih 60 - ih na jezeru Garda. Ulaskom u grupaciju Ferretti, Rivi je omogućen pristup ogromnom znanju odjela AYT o novim materijalima i računalnom projektiranju, tako da velike motorne jahte pod imenom Riva predstavljaju vrhunac u svojoj kategoriji, kada su u pitanju projekt, gradnja i opremanje, te nadasve osebujna estetika brodova te kuće.

FLY BRIDGE >60
Prestige 38 (EUROMARINE)
Kada je kuća Jeanneau - koja se ranije proslavila izvrsnim jedrilicama - krenula u proizvodnju motornih brodova, iskoristila je bogat 'know how' grupacije Benneteau, tako da su jahte linije Prestige od samog izlaska na tržite stekle izvanredan ugled i klijentelu. Francuzi su se oblikujući jahte ove serije dobrim dijelom oslonili i na talijansku nautičku tradiciju. Štoviše, Prestige se sada gradi u italiji, tako da se može reći kako je ta linija sinteza brodograđevnog iskustva dvaju najjačih mediteranskih nacija u tom području.

MOTOR YACHT-OPEN 40-50
Grand Banks 45 (NAUTIKA CENTAR NAVA)
Jahta nastala adaptacijom radnih brodova sjevernoameričkih jezera, 50 - ih godina proširila se istočnom i zapadnom obalom SAD-a, te tako postala 'morski brod'. Odlikuje se dobrim plovidbenim sposobnostima i izuzetnom udobnošću. Kao kategorija za sebe, Grand Banks postao je pojam u svijetu motorne nautike, budući da mu klijentelu čine ljudi kojima nije do brzine, već žele krstariti u punom komforu.

JEDRILICA / SAILING BOAT
Murtić DS 52 (AAG NAUTIKA)
Krstaš DS 52 što ga gradi tvrtka Murtić Yachts predstavlja ne samo vrhunac brodograđevne tehnologije u jednom relativno uskom segmentu Cruiser - Racera, nego je po primjeni karbona i besprijekornom projektiranju u vrhu svjetskoga trenda u nautičkoj brodogradnji. Potpisnici osnovnog projekta Botin i Carkeek imaju za sobom na desetke najuspješnijih regatnih brodova današnjice u raznim kategorijama, dok je Marko Murtić njihovom projektu dodao ergonomski izvrsno oblikovano potpalublje i inovativnu uporabu karbona u oblikovanju elemenata interijera, čime je dobiven brod za oko 20 posto lakši od ostalih u toj kategoriji

IZLAGAČ DEBITANT / DEBUT PARTICIPANT
Yuka 700 Classic (YUKA YACHTING)
Yuka 700 moderna je verzija tradicionalne brodice kategorije runaboat, u neku ruku luksuznog vodenog automobila, jer se dizajn tih brodica, nastalih u New Yorku 30-ih godina odlikuje automobilskom estetikom. Svevremenski elegantne, te brodice nalaze primjenu kao tenderi na velikim jahtama, ali i kao mala morska prometala za mondeni svijet u ljetovalištima poput Cannesa ili Monte Carla.

PNEUMATSKA BRODICA / RIBOAT
Pirelli 880 (NAVIS MARINE)
U gami vrhunskih pneumatskih brodica stakloplastičnog korita koje proizvodi talijanska nautička industrija, gumenjaci kuće Pirelli odlikuju se izvanrednim dizajnom, besprijekornom maritimnošču i udobnošću na razini nezamislivoj za gumenjake prije pet ili deset godina. Ono što je nekoć bila najveća mana gumenjaka - ograničena trajnost neoprenskih komora - zahvaljujući novim materijalima poput hypalona, revolucionarno je eliminirano, jer današnji gumenjaci 'nemaju smrti'.

INOVACIJA/INNOVATION
Colnago 26 (PAKLENI OTOCI)
Colnago 26 s razlogom je dobio nagradu za inovaciju u nautičkoj proizvodnji, budući da se radi ne samo o jednom od rijetkih plovila sa pneumatskim stabilizatorima i krutim koritom tako uspjelog dizajna, nego o jedinomu u kojega je korito umjesto od uobičajene stakloplastike izrađeno od maritimnog aluminija. Riječ je o praktički neuništivom materijalu, jer ne oksidira ni u agresivnom ambijentu kao što je morski, dade se izvanredno oblikovati, a neusporedivo je sigurniji od stakloplastike. Colnago je osim toga vrlo inteligentno upotrijebio moderne propulzijske sisteme, kao što su vodene turbine, krmene stope i površinski vijci.

Izvror PRESS CBS Lari Lulić