• hr
  • en
  • de
  • it
Šampioni zelenog poduzetništva na otoku Braču

Prvi korisnici potpore Programa za poticanje zelenog poduzetništva (PPZP) u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje je posjetio tim Projekta COAST i Regionalne agencije Splitsko-dalmatinske županije u sklopu obilaska i razgovora sa zelenim poduzetnicima, otkrili su kako na najbolji mogući način ukomponirati prirodne vrijednosti, čisti i netaknuti okoliš, bogatu kulturnu baštinu i visoki turistički potencijal dalmatinskih otoka u temelje poduzetništva koji postaje i način života. Uspješni „zeleni" Bračani, najpoznatiji ekološki proizvođač Splitsko-dalmatinske županije, svestrani Ivo Biočina Ture te uporna i puna ljubavi prema svom rodnom kraju Vesna Rožić Šibić predstavili su svoje poslovanje, od početne ideje i motivacije, preko rada, mnogih prepreka i problema na koje su nailazili do pozitivnih rezultata koji ih potiču na daljnje poslovanje i ulaganje te zalaganje za razvoj i pozicioniranje Brača kakvo on zaslužuje.

Ekološki maslinar, stočar, povrtlar i vlasnik hotela kreće u kreiranje prvog bračkog eko-etno naselja

Poduzeće Ture d.o.o. Ive Biočine već se 30 godina intenzivno bavi maslinarstvom, a posljednjih šest godina njegov maslinik, koji se proteže na 12 hektara na predjelu Vrtlaca kod Postira, je pod ekološkim nadzorom. Njegova ekološka ekstra djevičanska maslinova ulja, proizvedena na tradicionalni način hladnim prešanjem, svoju kvalitetu su dokazala i potvrdila brojim nagradama i priznanjima na različitim replicawatcheshot.org maslinarskim manifestacijama. Osim maslinarstvom, Biočina se bavi i stočarstvom te uzgaja konje, krave, magarce, ovce, janjad, koze i svinje. Ovce i janjad su također ekološki certificirani, kao i ovčji sir. Uz ovčji sir, proizvodi i kozji i kravlji sir te na tržište plasira i ovčje i janjeće meso. Na svom imanju, u kojem je sve podređeno suživotu s prirodom i skladu autentičnog bračkog krajolika, Biočina uzgaja i povrće. Svoje proizvode plasira u svom hotelu „Lipa" smještenom u Postirima uz more te restoranu „Lovrečina" u poznatoj, zaštićenoj postirskoj uvali, u kojem gosti mogu izabrati i ekološki i vegetarijanski meni. Iako bi mogao sve količine plasirati kroz vlastite turističke objekte, Biočina dio proizvoda plasira i kroz direktnu prodaju te u prodavaonicama DM-a (ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje).
Biočina je kroz svoje dosadašnje poslovanje uložio znatna sredstva na svom gospodarstvu za izgradnju trafostanice i dovođenje struje, izgradnju bazena za vodu, štala za brojne životinje te mini sušaru. Kako bi dodatno razvio poslovanje enwatches.com na imanju, Biočina odlučuje izgraditi i mini uljaru (koja će omogućiti neposrednu preradu maslina), siranu (koja će stvoriti preduvjete za proizvodnju oko 5 000 kg visokokvalitetnog ovčjeg sira, umjesto dosadašnjih 500 kg) te pogon za preradu konzumnih maslina, za što dobiva PPZP potporu. Kako se imanje nalazi na izuzetno atraktivnoj lokaciji s velikim mogućnostima razvoja ruralnog turizma, a obzirom da Biočina želi što je više moguće povezati postojeću poljoprivrednu proizvodnju i turizam vraćajući se prirodi i tradicijskim vrijednostima, dolazi na ideju o osnivanju eko- etno sela. Takva turistička atrakcija s vrhunskom ponudom i brigom za svakog gosta bi pripomogla i brandiranju otoka Brača kao idealnog mjesta za miran odmor u doticaju s netaknutom prirodom te zdravom ekološkom hranom. Razvoj i pozicioniranje otoka jedan je od pokretača Biočine u njegovom poslovanju jer smatra da su izuzetne prednosti i bogatstva Brača nedovoljno iskorištene i premalo poznate, pa navodi i primjer vrhunskog bračkog ovčjeg sira, koji iako ne zaostaje kvalitetom, nema tržišno mjesto kao prepoznatljivi paški sir. Buduće eko -etno selo bi činilo nekoliko samostalnih, tipičnih bračkih kamenih kućica sa smještajnim kapacitetima. Da je imanje već sada dovoljno atraktivno turistima, govori podatak o velikoj zainteresiranosti gostiju za izlete na gospodarstvo.

Ovaj svestrani i uspješni ekološki proizvođač otvara i radna mjesta na otoku te trenutno zapošljava 18 stalnih te 10 sezonskih djelatnika čime pridonosi ostajanju mlađih stanovnika na otoku. Nema sumnje da će osnivanjem eko-etno sela Biočina dodatno obogatiti svoju dosadašnju kvalitetnu ponudu, proizvodnju te ojačati i razviti cjelokupno poslovanje, ali i potaknuti snažniji zamah ruralnog turizma irepwatches.co i ekološke proizvodnje na Braču.

„Kvaliteta, a ne kvantiteta" glavni je moto prve bračke uzgajivačice ekološkog voća i povrća

Nakon petogodišnjeg života u SAD-u, gdje je stekla vrijedna iskustva o ekološkom uzgoju sudjelujući u projektu stvaranja bio-vrta, Vesna Rožić Šibić se sa suprugom vraća na svoju djedovinu u Nerežišća na otoku Braču. Naslijeđeno zemljište na kojem su se nekada uzgajale masline, voće i povrće bilo je posve zapušteno i obraslo. Rožić Šibić se odlučuje kultivirati zemljište te pokrenuti ekološku proizvodnju voća, povrća i maslina. Poštujući obiteljsku poljoprivrednu tradiciju, krčeći i čisteći teren, ispitujući tlo kako bi se zaključilo koja kultura najbolje uspijeva na određenoj parceli, Rožić Šibić je do danas kultivirala oko 1,5 hektara, od ukupno 2,6 hektara koliko ima u dealwatch.ca posjedu te započela ekološku proizvodnju. Danas na škrtoj i obnovljenoj bračkoj zemlji, uz izniman trud, rad i ljubav Rožić Šibić i njene obitelji, raste ekološko povrće (salata, rajčica, lisnato i korjenasto povrće), ekološko voće (bobičasto voće, jabuke, kruške, trešnje) , eko masline i aromatično i ljekovito bilje. Od plodova zemlje, Rožić Šibić danas plasira na tržište maslinovo ulje, džemove, likere, sirupe, smokve i smokvenjake, voće, macerati, čajeve, začinsko bilje, suvenire, vrećice od lavande te kozmetičku liniju na bazi maslinovog ulja i lavande. Tradicijske proizvode pripravljene od domaćih ekoloških plodova najviše kupuju turisti kao izvorni brački suvenir te individualni domaći potrošači koji se raspituju o proizvodima na samom imanju.
U širokoj paleti proizvoda OPG-a Rožić Šibić, kupci mogu izabrati i prirodne preparate nove kozmetičke linije bazirane na maslinovom ulju i lavandi.
Zbog sve većeg trenda potražnje zdrave hrane, ali i značajnih potencijala Brača kao turističke destinacije koja nudi čisti i raznoliki okoliš te miran odmor u autentičnom okružju, no ponajviše zbog velike ljubavi prema zemlji, tradiciji i prirodi, Rožić Šibić choosetopwatches.com planira osnivanje cjelovitog gospodarstva i potpuno preseljenje na zemlju, kako bi zaokružila ciklus samoodrživog imanja s ekološkim voćem i povrćem, pernatim životinjama te turističkom ponudom. No, temeljni problem na otoku, kako Rožić Šibić, tako i ostalim stanovnicima je nedostatak vode. Zbog toga Rožić Šibić kreće u projekt osiguranja navodnjavanja, za što dobiva potporu PPZP-a, koji je još u procesu realizacije. Opskrba vodom ključni je faktor razvoja poljoprivrede na otoku obzirom da su mnogi otočani zapustili svoja zemljišta upravo zbog problema nestašice vode, tako da će sustav navodnjavanja pomoći i ostalim otočanima da pokrenu uzgoj kultura na otoku. Vesna Rožić Šibić vrlo je aktivna u svim segmentima otočnog života koje potiču i olakšavaju razvoj Brača, pa je donedavno bila predsjednica, sada samo članica udruge „Bračke ruke" koja pomaže malim obrtnicima da plasiraju vlastite ručno izrađene proizvode, članica je Upravnog odbora LAG-a Brač-Šolta, a počela je i s održavanjem radionica o ekološkoj poljoprivredi na svom imanju kako bi educirala i potaknula otočane na uzgoj ekoloških proizvoda.
„Kvaliteta, a ne kvantiteta", glavni je moto Rožić Šibić te uz ljubav prema zemlji i prirodi, ekološki pristup, očuvanje tradicije te originalni dizajn pokretač njenog poslovanja.

Izvor: UNDP