• hr
  • en
  • de
  • it
Osnivanje prvog dalmatinskog ekomuzeja u Komiži

Komiža, 6. studenog, 5. prosinca 2010. - Iako prebogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama i raznolikošću, Dalmacija još nema niti jedan ekomuzej i upravo stoga veseli vijest da se prvi dalmatinski ekomuzej osniva u Komiži, na otoku Visu, i to u organizaciji Grada Komiže u suradnji s Projektom COAST Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).
Osim što će Komižu pozicionirati na vrijedno mjesto svjetske kulturne i turističke karte, prvi ekomuzej u Dalmaciji će potaknuti gospodarski razvoj i revitalizaciju otoka. Upoznajući vlastitu tradiciju i kulturnu baštinu, Komižani će s ponosom svoje bogato naslijeđe predstaviti turistima i favorwatches.com gostima, a na svojoj će prošlosti ribarskog, pomorskog i poljoprivrednog otočkog mjesta s okolnim otočićima viškog arhipelaga temeljiti razvoj buduće turističke strategije. Na taj način sve komiške uvale, kale, dvori, obala....postat će prostor interakcije i oživljene baštine koja je Komižu i Komižane stvorila i oblikovala.
Radionica za izradu falkuše i drvene brodogradnje, centar i ljetna škola tradicionalne navigacije, kuća komiškog ribara, ribarska luka, ribarska i poljoprivredna zadruga, tvornica ribe, vinograd, maslinik, voćnjaci limuna i rogača, vojni prostori i otoci viškog arhipelaga samo su neke buduće moguće sastavnice Ekomuzeja Komiža u kojoj tradicijske vještine i znanja povezane s prirodnim okolišem, poljoprivredom i ribarstvom na zanimljivi način pripovijedaju priču o neraskidivoj povezanosti Komižana s morem i okolišem.

Postavljeni temelji Ekomuzeja Komiža
Temelji osnivanja Ekomuzeja postavljeni su na sjednici Gradskog vijeća održanoj 27. listopada 2010. godine gdje je izabrano 27 članova Osnivačkog odbora „Ekomuzej Komiža". Novoosnovani Osnivački odbor čine predstavnici lokalne vlasti na čelu s gradonačelnicom Tonkom Ivčević te predstavnici različitih sfera društvenog, kulturnog i gospodarskog života Komiže.

Članovi Osnivačkog odbora Ekomuzeja Komiža
Nekoliko dana potom, 06. studenog, organizirana je i prva osnivačka radionica Ekomuzeja Komiža simboličnog naziva „O sveti Mike, reci nan rotu!", kojom su komiški ribari vjekovima zazivali svog nebeskog zaštitnika. Članovima osnivačkog odbora na watcheslive.com radionici su se pridružili i predstavnici savjetodavnog tijela pri osnivanju muzeja u sastavu Ognjen Škunca iz Projekta COAST UNDP-a, stručnjakinja za ekomuzeje Projekta COAST Dragana Lucija Ratković, predstavnici Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela iz Splita i Arheološkog muzeja Split kao partnerske institucije.
Sudionici radionice timskim radom odredili su i skicirali temeljne sastavnice i teme budućeg Ekomuzeja, te usuglasili plan aktivnosti, način i organizaciju rada na njegovoj realizaciji.
Radionicu je otvorila gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević koja je istaknula važnost i dimenzije ovog projekta, dok je cijelom radionicom koordinirao Ognjen Škunca iz Projekta COAST UNDP-a. Napravljena je i prva skica „Ekomuzeja Komiža" u kojoj su obuhvaćeni svi segmenti kulturne i povijesne baštine Komiže, kao i živo stvaralaštvo koje se veže uz tu baštinu.

Prva skica Ekomuzeja Komiža
Dragana Lucija Ratković, stručnjakinja za ekomuzeje Projekta COAST, članovima omegaonlineshops.com Osnivačkog odbora izložila je čitavu filozofiju ekomuzeja; što su to ekomuzeji i zašto ih se smatra ključnim instrumentom za održivi razvoj zajednice, od čega se sastoji i kako nastaje ekomuzej. Svoje izlaganje popratila je primjerima projekata koji su već zaživjeli u Hrvatskoj.

Komižani pozdravili projekt osnivanja Ekomuzeja
Nakon postavljenih temelja, projekt osnivanja Ekomuzeja, njegove sastavnice, značenje i važnost za kulturni i gospodarski život Komiže predstavljen je i njegovim budućim nositeljima - građanima Komiže. Projekt je predstavila Dragana Lucija Ratković u sklopu proslave Dana Grada i sv. Nikole, zaštitnika Komiže, 05. prosinca 2010. godine. Prezentacija je bila značajan događaj za Komižane jer upravo oni, predstavnici lokalne zajednice, imaju ključnu ulogu pri kreiranju i daljnjem razvoju ekomuzeja te su glavni nositelji održivog očuvanja i valorizacije komiške kulturne i prirodne baštine.

Dragana Lucija Ratković predstavila je tri programske sastavnice prve faze osnivanja Ekomuzeja Komiža. U planu je projektiranje i oblikovanje projektne dokumentacije za novu stalnu izložbu u komiškom Kaštelu „Komuni" . Prva faza obuhvatit će i kreiranje dokumentacije za obilježavanje i interpretiranje kulturnog krajolika Komiže tematskim putevima i stazama (na moru i kopnu). Posljednja sastavnica u prvim koracima osnivanja Ekomuzeja odnosi se na oblikovanje i idejna rješenja opremanja kulturnog centra Vitićevog doma u kojemu usereplicawatch.com će biti smješten dokumentacijski centar i prostor za održavanje brojnih programa ekomuzeja. Spomenuta dokumentacija bit će temeljem za osiguravanje sredstava za realizaciju sastavnica ekomuzeja iz sredstava RH i fondova Europske unije.
Prezentaciji su, uz gradonačelnicu Tonku Ivčević, prisustvovali i suradnici na projektu prof.dr. Joško Božanić i mr. Sanja Buble iz Konzervatorskog odjela u Splitu Ministarstva kulture RH te brojni zainteresirani građani koji su pozdravili inicijativu i predstavljenom planu i metodologiji rada dali veliku podršku.

Ekomuzejem stanovnici Komiže predstavit će svoj stoljećima kreiran identitet i način života koji ih je oblikovao temeljeći na njemu održivi razvoj, a nadamo se, i biti pozitivan primjer ostalim lokalnim zajednicama Dalmacije i Hrvatske.

Što je ekomuzej
Za razliku od tradicionalnih muzeja u kojima su izloženi predmeti i materijalna baština, ekomuzejima se prezentira nematerijalna baština neke zajednice. Rođen prije 40-ak godina u Francuskoj, ekomuzej je zapravo dinamičan proces koji se prostire na cijelom teritoriju neke zajednice, a bavi se otkrivanjem i očuvanjem njene kulturne i prirodne baštine kao temelja održivom razvoju. Lokalna zajednica je nositelj i promotor vlastitog kulturnog i prirodnog naslijeđa te aktivno sudjeluje u osmišljavanju, organizaciji i radu ekomuzeja.