• hr
  • en
  • de
  • it
Ronjenje prijateljsko prema prirodi

Novi vodič koji je prezentiran javnosti zalaže se promociju ronjenja prijateljskog prema prirodi među roniocima koji istražuju hrvatsku obalu u Šibensko-kninskoj županiji, području poznatom po bogatom podmorskom krajobrazu i raznolikoj flori i fauni. Ronjenje u najčudesnijem dijelu Sredozemlja financirao je UNDP kroz svoj Projekt COAST, a kreiran je u suradnji Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim replicaswatchesales.com područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije i ronilačkim centrima.
„Ovim projektom željeli smo javnosti približiti skrivene ljepote našeg podmorja, istovremeno vodeći brigu o njegovoj zaštiti", izjavila je ravnateljica Javne ustanove Anita Babačić Ajduk. „Vodič je jedinstven po tome što jednaku pažnju posvećuje turističkoj promociji, edukaciji i zaštiti prirode".

Obala Šibensko-kninske županije jedno je od najzanimljivijih ronilačkih destinacija Mediterana. Novo izdanje od 124 stranice prvi je takav vodič na tom području te je namijenjen roniocima, instruktorima ronjenja u lokalnim ronilačkim centrima i ostalim zaljubljenicima u morske dubine. Vodič je javnosti prezentiran u šibenskoj Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Sadrži 47 detaljno opisanih ronilačkih lokacija, adresar ronilačkih škola i klubova, 248 autentičnih fotografija i zanimljive podatke o morskim staništima u Jadranskom moru, flori i fauni i aktualnim projektima zaštite u kojima mogu sudjelovati i sami ronioci

„Sektor aktivnog turizma u prirodi raste oko 20 posto godišnje i čini oko 20 posto breitlingonlineshop.com ukupnog tržišta", izjavio je Ognjen Škunca, zamjenik voditelja Projekta COAST. „Održivo ekonomsko korištenje prirodnih vrijednosti uz istovremeno vođenje brige o njihovoj zaštiti temeljna su načela Projekta COAST i cilj našeg uključivanja u projekt izrade Vodiča."

„Upoznavanje ljudi s biološkom raznolikošću i prirodnim vrijednostima temelj je svakog projekta zaštite", objasnio je Ante Žuljević, stručnjak s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, ujedno jedan od autora vodiča. „Ovaj će vodič mnogim ljudima približiti skrivena podmorska blaga i na taj način potaknuti njihovu zaštitu."

Ronjenje u najčudesnijem dijelu Sredozemlja može se nabaviti u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije, Prilaz tvornici 39, Šibenik, za simboličnu cijenu od 20 kuna koja pokriva troškove tiskanja.
Od sljedećeg ljeta svi zaljubljenici u podmorje svoj će primjerak vodiča moći naći i u turističkim uredima te ronilačkim centrima u Šibensko-kninskoj županiji, gdje će činiti dio usluge organizacije i vođenja ronjenja.

 Izvor:UNDP