• hr
  • en
  • de
  • it

Rent a boat: Gostiju ima, ali svi se žele cjenkati

Špica sezone u punom je jeku, a u Medulinu vlada prava gužva. Visoke temperature traže osvježenje, a većeg osvježenja, pa čak i s trenutnim temperaturama vode, nema od onog u moru. Upravo je sada
pravo vrijeme za izlet brodom uz kupanje na nekom od pitoresknih medulinskih otočića ili najam brodica gdje se može ići po vlastitoj želji.
Ipak, tom gužvom, iako ima više gostiju nego lani, nisu posve zadovoljni vlasnici izletničkih brodova, taxi boata te oni koji "rentaju" barke turistima. Vele da je godina bolja nego lanjska kada je zbog lošeg vremena bilo upita, ali da su ove godine gosti skromniji u potrošnji, pogotovo sada u srpnju. Predsezonom su uglavnom zadovoljni.
- Osjećamo drastičnu razliku u odnosu na prošlu godinu. Lani smo imali problem što smo imali loše vrijeme, a bilo je puno upita. Bilo su to kvalitetni gosti koji su išli na izlete, slušali priču vodiča i nisu se cjenkali. Ove godine osjećamo pad posla, a ima ljudi. Imamo osjećaj kao da su došli gosti niže platežne moći. Svi se cjenkaju. Nekada se Skandinavci primjerice nisu cjenkali, ali sada svi traže popuste. Nema više nacije koju je sram pitati popust, kaže bukerica izletničkog broda Zlatni rat Sanja Rojnić.

Njena kolegica Sara Cukon ističe kako je sezona ove godine za njih počela rano, već u svibnju.
- Predsezona je bila odlična. Bolje smo prodavali izlete i po većim cijenama. Nije bilo cjenkanja, kaže Cukon. Inače ovaj brodar izlete organizira do zaštićenog krajobraza Kamenjak gdje turisti mogu plivati u špilji, zatim oko svjetionika Porer te na otok Levan gdje se ruča. Ujedno imaju i taxi boat za otoke Ceja, Levan i Bodulaš.
- Kada su dobre sezone na izlete se ide i do dva puta tjedno, a ove godine možemo biti sretni ako budemo nekoliko puta izašli po dva puta. Ali to nije slučaj samo kod nas. I druge se djelatnosti, poput pekara, trgovina, kioska u Medulinu žale na lošu potrošnju. A s druge strane nije nam jasno kako je potrošnja mala, ako gosti dolaze avionom u destinaciju, i noće u hotelima. Vjerojatno uzimaju all inclusive aranžman, a u destinaciji koriste samo sunce i more, kaže Rojnić.

Izvor: www.glasistre.hr