• hr
  • en
  • de
  • it

ACI d.d. novi je član instituta za klimatske aktivnosti

Predvodnik zelene tranzicije nautičkog sektora, ACI d.d. novi je član Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti (IICA)

Rijeka, 26. veljače 2024. - Međunarodni institut za klimatske aktivnosti (IICA), kao prvo udruženje stručnjaka u Republici Hrvatskoj koje se isključivo bavi temama klimatskih promjena i politika, u svoje je članstvo uključio Adriatic Croatia International Club - ACI d.d. Nacionalni nautički lanac Republike Hrvatske prepoznat je kao jedan od ključnih aktera hrvatskog turizma koji za cilj ima implementaciju održivijih poslovnih modela te digitalizacije i provođenje energetske transformacije nautičkog sektora čitave regije. Briga za očuvanje ekosustava i odgovorno gospodarenje okolišem zajedničke su vrijednosti kojima streme i IICA i ACI kao najnoviji član Instituta. U godinama koje slijede kroz zajedničko će djelovanje dvije strane integrirati nove klimatske ciljeve u kontekstu ostvarenja održivijih poslovnih modela te naposljetku očuvanja planeta.

ACI d.d. kao lider na nautičkom tržištu Hrvatske i Mediterana te Društvo od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku kroz koncesijski model gospodari s 22 lokacije diljem jadranske obale, od Umaga na krajnjem sjeveru pa sve do Dubrovnika na jugu. Također, nacionalni nautički lanac je i regionalni predvodnik u digitalnoj transformaciji i zelenoj tranziciji u nautičkom turizmu, a članstvom u Međunarodnom institutu za klimatske aktivnosti (IICA), kompanija dodatno učvršćuje svoju stratešku usmjerenost prema zelenoj tranziciji i okolišnoj održivosti turizma Republike Hrvatske.

„S obzirom na to da upravljamo jednim od najvažnijih resursa kojima naša država raspolaže, odgovornost koju snosimo neusporedivo je veća u odnosu na druge kompanije. Održivi razvoj te integriranje ESG kriterija za nas ne predstavlja samo trend za jačanje imidža, već apsolutni imperativ u svim segmentima našeg poslovanja. Takvom smo cilju posvećeni već duže vrijeme na svim poslovnim razinama, te sukladno tome, u suradnji s akademskom i stručnom zajednicom razvijamo visokotehnološka rješenja s ciljem, ne samo očuvanja čistoće mora i okoliša, već i s ciljem stvaranja zelenijih, održivijih i učinkovitijih modela gospodarenja pomorskim dobrom, upravo za generacije koje dolaze poslije nas", istaknuo je dr. sc. Ivan Herak, član Uprave za financije, korporativno pravo i ljudske resurse, ACI d.d.

„Vjerujemo kako će upravo ACI d.d. svojim educiranim pristupom, pa i u području ESG-a, uspjeti promicati održivije prakse, a njegovim pridruživanjem Međunarodnom institutu za klimatske aktivnosti (IICA) ostvaruje se ulaganje u održivost i cirkularnu ekonomiju koja od svih dionika zahtijeva povezivanje i jačanje suradnje, otvoreni dijalog te stalnu edukaciju. Zahvaljujemo ACI d.d. na ukazanom povjerenju da će upravo kroz zajednicu našeg članstva u svakom trenutku biti na „pravom mjestu" za najnovije informacije, edukacije i usmjerenja prema postizanju zajedničkog cilja razvoja našeg gospodarstva uz očuvanje okoliša i klime, našeg mora i bioraznolikosti te postizanje potpune klimatske neutralnosti do 2050. godine", istaknula je Marija Pujo Tadić, predsjednica IICA-e.

ACI d.d. već sada aktivno sudjeluje u provedbi Europskog zelenog plana, Strategije održivog razvoja hrvatskog turizma te ostalih strateških dokumenata.  Jedan je od ključnih aktera domaćeg turizma, a uz članstvo u IICA-i kompanija će nastaviti kontinuirano voditi računa o brizi za održivije i odgovornije očuvanje ekosustava te pravovremeno implementirati nove održive prakse prilikom gospodarenja jednim od najvrjednijih resursa društva - morem. 

 

Izvor: K. Lana, MPR