• hr
  • en
  • de
  • it

Alinghi Red Bull Racing vraća se u America's Cup

Švicarski brend LAUFEN podržava Alinghi Red Bull Racing Team u ovogodišnjoj 37. regati America's Cupa. Ovaj prestižni jedriličarski trofej smatra se najstarijim sportskim trofejem na svijetu i redovito privlači milijunsku publiku

S Alinghi Red Bull Racing ekipom Švicarske vraća se u America's Cup nakon petnaest godina pauze i spektakularnih pobjeda 2003. i 2007. Ekipa ARBR će se natjecati u "Youth & Puig Women's America's Cupu".

Partnerstvo s Alinghi Red Bull Racingom označava prvo sudjelovanje tvrtke LAUFEN u međunarodnom elitnom sportu. Michel Hodara, generalni direktor Alinghi Red Bull Racinga, oduševljen je suradnjom: "Osim važnih zajedničkih tema 'vode' i naših švicarskih korijena, također dijelimo entuzijazam za inovacije, dizajn i savršenstvo."

Danas, kao i prije 170 godina, America's Cup nastavlja pomicati granice onoga što ljudi i tehnologija mogu izvesti. Najnovija generacija visokotehnoloških trkaćih jedrilica četiri je puta brža od vjetra. S vode ih podižu hidrogliseri i u letu postižu brzine do 100 km/h. Kako bi iz jedrilice izvukli maksimum, odjel dizajna Alinghi Red Bull Racinga blisko surađuje s Red Bullom, pokretačkom snagom u globalnom sportu.

'Koncentrirani rad ka zajedničkom cilju je ono što čini America's Cup tako fascinantnim. Rad s vodećima u njihovim disciplinama također nas nadahnjuje da postignemo čak i više razine učinka i inovacija u našoj vlastitoj industriji.'

America's Cup je najstariji sportski trofej na svijetu.

Legendarni srebrni pehar (također poznat kao Auld Mug) prvi put je dodijeljen 1851. New York Yacht Club držao je trofej 132 godine - što je najdulji pobjednički niz u sportu - prije nego što ga je 1983. osvojio tim iz Australije. Od tada su America's Cup osvajali samo timovi iz Sjedinjenih Država, Novog Zelanda i Švicarske. Švicarska je jedina europska zemlja koja je ikada osvojila ovaj prestižni trofej.

Nakon Svjetskog nogometnog prvenstva i Olimpijskih igara, America's Cup zauzima treće mjesto po gledanosti u svijetu.

Na 37. America's Cup regati 2024. pet će se nacija natjecati protiv trenutnog branitelja naslova, odnosno Defendera, ekipe Emirates Team New Zealand: uz švicarski tim, to su Francuska, Italija, Velika Britanija i SAD. Jedrilica 37. izdanja je klase AC75, 23 metra dugačak jednotrupac koji je korišten tijekom prethodnog izdanja.

Po prvi put u povijesti organizirat će se Women's America's Cup, uz treće izdanje Youth America's Cupa, okupljajući najbolje sportašice i mlade sportaše iz cijelog svijeta u klasi AC40 One Design.

Kalendar America's Cupa:

22. - 25. kolovoza Preliminary Regatta
29. kolovoza - 7. listopada Louis Vuitton Cup
17. - 26. rujna Youth America's Cup
5. - 13. listopada Puig Women's America's Cup
12. - 27. listopada 37th America's Cup Match

Izvor: www.tportal.hr