• hr
  • en
  • de
  • it

Najveći svjetski kruzer uskoro kreće na putovanje

Najveći svjetski kruzer uskoro kreće na putovanje. Ekolozi: Ispušta štetni metanFoto: Royal Caribbean/X

NAJVEĆI svjetski kruzer trebao bi isploviti iz Miamija na Floridi na svoje prvo kružno putovanje unatoč zabrinutosti oko emisije metana koju taj brod ima.

Icon of the Seas dugačak je 365 metara, ima 20 paluba i može primiti najviše 7600 putnika. Vlasnik je Royal Caribbean Group. Ovaj kruzer ide na sedmodnevno putovanje po otocima u tropima. 

Ekolozi upozoravaju: Kruzer ispušta štetni metan

No ekolozi upozoravaju da će iz broda na ukapljeni prirodni plin u zrak ispuštati štetni metan, piše BBC.

"To je korak u pogrešnom smjeru", rekao je Bryan Comer, šef Morskog programa pri Međunarodnom vijeću za čisti prijevoz (ICCT), kako ga prenosi Reuters.

"Procijenili smo da korištenje LNG-a kao goriva za brodove emitira više od 120 posto stakleničkih plinova tijekom životnog ciklusa nego plinsko ulje za brodove", dodao je.

Royal Caribbean: Kruzer je 24 posto energetski učinkovitiji nego što kažu propisi

ICCT je objavio izvješće u kojem piše da su emisije metana s brodova koji plove na LNG veće nego što se pretpostavlja trenutnim propisima. LNG gori čišće od tradicionalnih brodskih goriva kao što je loživo ulje, ali postoji rizik od curenja.

Metan, snažan staklenički plin, u atmosferi zadržava 80 puta više topline od ugljičnog dioksida tijekom 20 godina. Smanjenje tih emisija smatra se ključnim za usporavanje globalnog zatopljenja.

Glasnogovornik Royal Caribbeana rekao je da je Icon of the Seas 24 posto energetski učinkovitiji nego što Međunarodna pomorska organizacija zahtijeva za moderne brodove. 

Icon of the Seas koštao je 2 milijarde dolara, ima sedam bazena, šest vodenih tobogana i preko 40 restorana, barova i salona.

 

Izvor: Index.hr