• hr
  • en
  • de
  • it
Otok Galešnjak photo: www.mint.hr
Otok Galešnjak photo: www.mint.hr15.08.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
23
26
23
Tmax(°C)
26
29
24


16.08.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
23
27
23
Tmax(°C)
28
30
25


17.08.2018.
prijepodne
poslijepodne
noć
prikaz
vjetar
Tmin(°C)
23
26
22
Tmax(°C)
26
29
24


Otok Galešnjak

Na otoku ljubavi, jednom od četiri srcolika otoka na svijetu proslavljene su prve zaruke. Mladi Moskovljani Mikhail Sarukhanov i Valentina Moros odlučili su taj čin napraviti na prekrasnom Galešnjaku u Pašmanskom kanalu.
Organizaciju događanja na Galešnjaku preuzela je Udruga TRS iz Preka, koja je pokrenula projekt u svrhu turističke promocije otoka i kreaciju imena „Hrvatski otok ljubavi".
Galešnjak je 2008. godine „otkrio" internetski pretraživač Google Earth, a TV postaja CNN objavila prilog o njemu kao jednom od nekoliko prirodnih srcolikih fenomena. Google Earth je priču o Galešnjaku objavio točno 202 godine nakon objave glasovite „Napoleonove karte Dalmacije" na kojoj su njegovi kartografi vrlo jasno nacrtali današnji Galešnjak kao srcoliki otočić.
Otočić Galešnjak, u privatnom vlasništvu obitelji Jureško, zanimljiv je zbog svog srcolikog oblika i poželjan za turističku promociju prirodnih ljepota Hrvatske.
Otočić je smješten u Pašmanskom kanalu između mjesta Mrljane na otoku Pašmanu i mjesta Turanj na kopnu. Površina otočića je 0,132 četvorna kilometra, a dužina obalnog pojasa mu je 1545 metara s najvišim vrhom na 36 m nadmorske visine.
Medijskim predstavljanjem otočića Galešnjaka promovirana je i ideja da se „Hrvatski otok ljubavi" poveže s tri srcolika otočića u raznim dijelovima svijeta u „Svjetski arhipelag ljubavi".
Potporu Galešnjaku i promociji prirodnih ljepota hrvatske obale dalo je Ministarstvo turizma, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, te Hrvatska turistička zajednica i Pučko otvoreno učilište „Dom na žalu".

Izvor: www.mint.hr

Video Galešnjak: