• hr
  • en
  • de
  • it

Aci d.d. u 2023. ostvario rekordnih 35,9 milijuna eura prihoda

ACI d.d. u 2023. godini ostvario rekordnih 35,9 milijuna eura poslovnih prihoda

 

Rijeka, 28. veljače 2024. - Najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik nautičkog sektora, ACI d.d., u 2023. godini je ostvario 35,9 milijuna eura poslovnih prihoda. Prihodi od prodaje veći su 2,9 milijuna eura u odnosu na godinu ranije, odnosno 9% te iznose 34,6 milijuna eura. Najveći rast pritom je zabilježen od usluge godišnjeg veza i to u iznosu od 2,1 milijuna eura. U prethodnoj godini ostvaren je i pozitivan bruto financijski rezultat u vrijednosti od 3,8 milijuna eura te EBITDA u iznosu od 12,7 milijuna eura. Sve marine unutar ACI-jeva sustava u 2023. godini su ostvarile rast, dok je pojedinačni rast veći od 0,2 milijuna eura zabilježen u šest marina.  

„U 2023. godini ACI je zadržao stabilnost u poslovanju, no uz kontinuirani angažman na daljnjem razvoju, prije svega diversifikaciji poslovanja. Rast ukupnih prihoda  od 3,2 milijuna eura očekivani je rezultat blagog porasta fizičkih pokazatelja, ali i dokaz da smo našim komercijalnim uvjetima uspješno odgovorili konkurenciji te općenitom stanju na tržištu. Najveći udio u ostvarenim prihodima nose ACI marine Split i Dubrovnik, koje su ostvarile i 0,6 milijuna eura porasta u odnosu na prošlu godinu. U konačnici, bruto dobit od 3,8 milijuna eura te realizirana EBITDA u iznosu 12,7 milijuna eura vjetar su u leđa za nove iskorake u budućnosti.", istaknuo je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d.

40. godišnjica uspješnog poslovanja te četiri desetljeća nautičke izvrsnosti tvrtke ACI d.d. obilježeni su  porastom poslovnih prihoda na 35,9 milijuna eura te je pritom zabilježen očekivani rast od 9% u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, neto dobit kompanije ostvarena je u vrijednosti nešto većoj od 3 milijuna eura. Sukladno planovima i postavljenim ciljevima, prihodi od prodaje rasli su za 2,9 milijuna eura te su iznosili 34,6 milijuna eura.

U 2023. godini ostvaren je rast prihoda od prodaje u svim marinama, a marine koje su zabilježile rast prihoda od prodaje veći od 0,2 milijuna eura bile su Dubrovnik, Rovinj, Cres, Skradin, Trogir te Umag čiji rast čini 60% ukupno ostvarenih prihoda od prodaje. Tijekom protekle godine u sustav je uloženo ukupno 2,8 milijuna eura, a navedena se ulaganja većim dijelom odnose na uređenje ACI marina Palmižana, Rab, Žut, Vodice i Pula.

„2023. godina ostat će zabilježena kao godina u kojoj je ACI proslavio okrugli jubilej, ali i bio intenzivno angažiran u aktivnostima koje za cilj imaju produljenje trajanja važećih koncesijskih ugovora. Navedeno se već dulji niz godina vidi kao ključni rizik daljnjem razvoju te posebice daljnjim ulaganjima. Upravo stoga Društvo svoje strateške prilike kontinuirano traži izvan granica postojećih koncesija, uz rad na produljenju istih. Obzirom na uskladu troškova osoblja koju Društvo vidi kao dugoročno ulaganje u kadrove i realizirani poslovni rezultati su očekivani te ih vidimo kao dobar temelj za daljnji razvoj", osvrnuo se na godišnje rezultate dr. sc. Ivan Herak, član Uprave ACI d.d. za financije, korporativno pravo i ljudske resurse.

S obzirom na uspješne rezultate poslovanja i politiku kompanije, ACI kontinuirano provodi praksu društveno odgovornog poslovanja i očuvanja okoliša te posebnu brigu posvećuje lokalnoj zajednici. Tijekom 2023. godine održano je nekoliko akcija čišćenja mora i priobalja, i to u ACI marinama Palmižana, Šimuni i Supetarska Draga gdje je širi koncesijski prostor rasterećen značajne količine otpada. Istovjetne akcije i nastojanja prema održivosti i zelenoj tranziciji nastavit će se i u ovoj godini.

Uz poslovne iskorake te ulaganje u očuvanje i razvoj nautičke infrastrukture, fokus kompanije i nadalje ostaje na ishodovanju građevinske dozvole i početku prve faze u izgradnji ACI marine Rijeka koje se očekuje početkom 2024. godine.

„U 2023. godini ACI je uložio 2,8 milijuna eura, pri čemu se ističu ulaganja u ACI marinama Palmižana, Rab, Žut, Vodice i Pula. Kad govorimo u ulaganjima, naš je fokus svakako na izgradnji buduće ACI marine Rijeka za koju bi uskoro trebala biti izdana građevinska dozvola. Nakon toga, u planu je početak izgradnje marine koja će promijeniti, ne samo nautičku kartu Hrvatske i Mediterana, već i unaprijediti svakodnevni život stanovnika cijele riječke regije. Poslovna je godina protekla u znaku obilježavanja 40. godišnjice osnutka ACI-ja. Tijekom cijele godine na raznim smo lokacijama obilježavali veliki jubilej, a proslave će se odvijati i tijekom 2024. godine, do idućeg Dana ACI-ja 1. srpnja. U jubilarnoj godini ACI je potvrdio da je društveno odgovorna kompanija, i to prije svega dodjelom sponzorstava i donacija. U različite projekte od interesa za lokalne sredine, ali i šire zajednice, uloženo je ukupno 0,7 milijuna eura.-", zaključio je Josip Ostrogović, član Uprave ACI d.d. za investicije, marketing i maloprodaju.

Rezultati ostvareni u prethodnoj, jubilarnoj godini od osnutka kompanije potvrda su da je ACI lider u nautičkom turizmu te da je kroz godine poslovanja očuvao svoju prepoznatljivost i uvelike pridonio pozicioniranju Republike Hrvatske na svjetskoj nautičkoj karti. Planirana daljnja ulaganja u nautičku infrastrukturu i ponudu usluga ACI-ja u 2024. godini iznose 12,5 milijuna eura, a kompanija će i nadalje nastaviti ulagati kontinuirane napore za što skorije rješenje pitanja produženja koncesijskih ugovora koji u najvećoj mjeri ističu 2030. godine.

 

Izvor: Lana K., MPR