• hr
  • en
  • de
  • it

Nautičari sa Baleara dolaze u Hrvatsku

hr

Balearski otoci u Španjolskoj gube zbog epidemije koronavirusa inozemne goste u nautičkom turizmu koji s jedrilicama odlaze u Hrvatsku gdje nema strogih mjera za suzbijanje zaraze, pišu u subotu španjolske novine El Mundo.

U tekstu pod naslovom 'Hrvatska peca u vodama Balearskih otoka' novine ističu kako neke multinacionalne kompanije premještaju flote na hrvatsku obalu, također popularnu nautičarsku destinaciju.
Godinama je španjolsko otočje u Sredozemnom moru bilo središte nautičkog turizma s izuzetnim rastom broja jedrilica.
Stranci su rado jedrili oko Mallorce, Ibize, Menorce, Formentere i Cabrere što je u gospodarstvo tih otoka ulijevalo desetke milijuna eura svakog ljeta. Ondje je registrirano više od 350 kompanija usmjerenih na tržište srednje Europe.
No kompanije koje iznajmljuju jedrilice srednje veličine, a ne velike jahte, ovih dana su zabrinute zbog učestalih poziva klijenata.

'Zovu nas kako bi otkazali ili odgodili rezervacije do iduće godine. Šteta je brutalna. Potpuno smo paralizirani', rekao je María Jimenez, glasnogovornik kompanija koje iznajmljuju jedrilice.
Otkad je u Španjolskoj uvedeno izvanredno stanje 14. ožujka, na Balearskim otocima je zabranjena plovidba, putovanja između provincija te dolazak inozemnih turista. Osobe koje dođu iz inozemstva, a trenutno su to samo španjolski studenti ili radnici, moraju biti 14 dana u samoizolaciji.
Zbog toga je nastao novi fenomen, da turisti 'prelaze glavnom konkurentu, Hrvatskoj', navodi El Mundo.
Neke multinacionalne kompanije premještaju jedrilice na hrvatsku obalu i u oglasima navode kako 'u Hrvatskoj nema karantene od 14 dana'.
Potpredsjednica vlade Teresa Ribero rekla je u četvrtak u razgovoru za španjolsku agenciju EFE kako bi strani turisti mogli početi dolaziti u srpnju kada zdravstvena situacija u zemlji bude povoljnija.
Španjolska je među najpogođenijima europskim zemlja s 235.000 oboljelih i 28.630 umrlih od Covida-19.

Izvor: www.tportal.hr