• hr
  • en
  • de
  • it

Falkuše skeniraju u 3D tehnologiji

Udruga "Palagruza" iz Komiže već je od svog osnutka, 2012. godine, počela s radom na projektu dokumentiranja tradicionalnih brodova u Komiži, a povod za to bila je gajeta "Jaglica", koja je prije desetak godina pronađena u Komiži i nekad bila ofalkono gajeta, poznata javnosti kao falkuša, tradicionalna komiška gajeta s bočnim stranicama koje su se mogle skinuti, ovisno o namjeni gajete.
- Do pronalaska "Jaglice" godinama se mislilo da je "Cicibela" zadnja komiška gajeta (potonula u nevremenu kod Biševa 1986. godine), ali upravo nakon detaljnog dokumentiranja i istraživanja članova Udruge "Palagruza" utvrđeno je da, osim "Cicibele" i "Jaglice", na Jadranu postoji još nekoliko komiških gajeta koje su nekad bile falkuše, a danas su većinom plastificirane brodice za ribolov.
Jedna od njih je "Frida" u Komiži, koju ćemo također uskoro dokumentirati, zatim tu je plastificirana gajeta Tipićevih, koju su dr. Velimir Salomon i kulturna ustanova "Ars Halieutica" iz Komiže dokumentirali i koja je, pored "Cicibele", bila osnova za izradu replika triju falkuša - kazuje nam Miro Cvitković, predsjednik Udruge "Palagruza".
- Nedavno je također na otoku Drveniku pronađena još jedna manja komiška gajeta koja zasad nije plastificirana, te ćemo poraditi i na njezinu dokumentiranju. Udruga "Palagruza" prepoznala je važnost gajeta "Jaglica", "Cicibela", "Frida" i drugih.

'Cibibela' i ‘Jaglica'
Riječ je o iznimno značajnim brodovima kakvih je na Jadranu ostalo još samo nekolicina, a većina njih su plastificirani s uništenom drvenom formom. Kako bi se cijeli posao napravio što kvalitetnije, za dokumentiranje se koriste najmodernije 2D i 3D tehnologije i programski alati za dokumentiranje, uz pomoć kojih će se obaviti dokumentiranje tradicionalnih komiških gajeta, čime će se najbolje sačuvati vjerna i originalna forma - ističe Cvitković.
Radi potrebe dokumentiranja mnogih brodova koji se u Komiži godinama spaljuju u povodu blagdana sv. Nikole, Udruga "Palagruza" je razvila i izradila 2D skener kako bi se prije uništavanja drvenog broda sačuvala forma vrijednih tradicionalnih brodova i izradila njihova baza.
- Ove godine, prigodom Festivala mora "Rota Palagruzona", prezentiran je projekt dokumentiranja brodova. Također je potpisan sporazum između Udruge "Palagruza" i tvrtke "Geodata" iz Splita, čime je pokrenut jedinstven projekt skeniranja 3D skenerom i dokumentiranja tradicionalnih brodova na Jadranu.
Uz primjenu laserske 2D i 3D tehnologije, s preciznošću od svega nekoliko milimetara skenirane su gajete "Cicibela" i "Jaglica" te je nakon skeniranja utvrđeno da je riječ o potpuno identičnim gajetama s identičnim konstrukcijskim detaljima. U obradu skeniranih materijala uključili smo i mlade ljude koje educiramo, a dobivene podatke koristit ćemo za rekonstrukciju gajeta "Cicibela", "Jaglica", "Frida" i drugih - kaže Cvitković.
Zanimljivo je da su kroz projekt dokumentiranja pronađeni i mnogi originalni dijelovi komiških gajete (jedra, lantine, vesla, falke itd.).
- Cilj nam je omogućiti da se tradicionalni jadranski brodovi, poput komiške gajete, sa svim detaljima prezentiraju na bilo kojemu mjestu u svijetu preko elektroničkih medija, a elektronička dokumentacija naći će svoju primjenu u edukaciji, interaktivnim ili virtualnim muzejima i u mnogim drugim područjima - rekao nam je na kraju Cvitković.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr