• hr
  • en
  • de
  • it

Dr. Ante Mrvica: More i ljudi moj su život

Zatrebate li ovih dana informaciju o redu plovidbe trajekata i dvotrupaca po srednjodalmatinskom otočju, uputit će vas doktor Ante Mrvica. Nije riječ o nekakvoj šali, jer javnosti poznati "Jadrolinijin" koordinator upravo je stekao titulu doktora znanosti, smjer Logistika i menadžment u pomorstvu i prometu.
Njegov životni put oduvijek je vezan uz more, jer je uz Jadran i rođen, na otoku Žirju, najudaljenijem naseljenom škoju šibenskog arhipelaga. Rodni otok je ubrzo zamijenio obalom, završio škole u Šibeniku, pa u Splitu, a zatim se otisnuo na veliko more.- More je moj život. Navigavao sam na raznim kompanijama, bilo je to vrlo korisno iskustvo, kao i u svakom poslu, s lijepim i manje lijepih događajima - ističe Mrvica dok pogledava prema Gradskoj luci. 
Stalno treba biti u toku, je li stigao trajekt iz Supetra, je li "partija" za Stari Grad...
Navigavanje je korisno, ali putovanja mu je bilo dosta, pa se 1986. odlučio "usidriti" pod Marjanom gdje je postao koordinator u državnoj kompaniji. Otada je Mrvica postao puno više od toga, jer u memoriji ima plovidbeni red, na usluzi je novinarima, ali i putnicima.
- Meni je to u krvi, volim biti ljudima na usluzi. Nije mi drago kad netko ostane na kraju, no i to se događa za vrijeme velikih gužvi. Tada je i najteže u ovom poslu, ali pravom organizacijom sve se stiže. U luci sam već u 4.30 sati, odem kasno navečer, a spavam s uključenim mobitelom - tvrdi doktor Ante.
Diploma s Pomorskog fakulteta značila mu je puno, ali htio je više, pa je upisao magisterij, a zatim i doktorat.
- Bez školovanja nema napretka, zato sam više od 20 godina uložio u obrazovanje. I moja doktorska disertacija je povezana s otocima i puni naziv joj je "Racionalizacija pomorskog povezivanja kopna i otoka te otoka međusobno u Hrvatskoj" - naglašava Mrvica.
Doktorat u ruci, osmijeh na licu, stalni pogled prema brodovima i mobitelu, jer kad nitko nije, u luci je Mrvica koji je oplovio svijet nekoliko puta, ali nikada nije bio na - Kornatima!
- To vam je istina, rođen sam blizu Kornata, bio sam brodom ispred, ali nikada na Kornatima. Nadam se da ću jednom ipak otići - zaključuje "Jadrolinijin" koordinator.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/