• hr
  • en
  • de
  • it

ACI s manjom dobiti

Tvrtka Adriatic Croatia International Club d.d. (ACI) prvih je pola ove godine poslovala s dobiti od 4,36 milijuna kuna, što je 27 posto manja dobit nego za isto razdoblje prošle godine, pokazuje financijsko izvješće te tvrtke na Zagrebačkoj burzi.
Ukupni su prihodi ACI-ja u prvih šest mjeseci ove godine porasli 2 posto, na 70,24 milijuna kuna, što je pratio i porast ukupnih rashoda za 5 posto, na 65,87 milijuna kuna.
Iz Uprave ACI-ja u komentaru uz Izvješće veći porast rashoda od prihoda pojašnjavaju povećanim troškovima i ulaganjima u sklopu pripreme nadolazeće sezone.
U prvom polugodištu ove godine, kao što je bilo i planirano, kod fizičkih pokazatelja poslovanja zabilježen je blagi pad, godišnjeg veza za 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali su u konačnici prihodi od stalnog veza, uz prosječno povećanje cijene od 8 posto, porasli za 10 posto.
I fizički pokazatelji tranzita manji su nego lani, i to za 11 posto, dok su financijski manji za 3 posto. Razlog pada tranzita ove godine je, kako navode, slabiji buking chartera za oko 20-30 posto te drugo.
Kod mjesečnog veza, za koju kažu da je usluga koju ne prati reciprocitet fizičkih pokazatelja sa financijskim zbog veličine plovila, ističu da su imali 30 posto manje fizičke pokazatelje, dok su financijski manji za 4 posto.
Prihodi od ostalih nautičkih usluga manji su za 1 posto, no, kako dodaju, to je 8 posto više od očekivanog.
Vezano uz rashode napominju da su od planiranih 67 milijuna kuna ulaganja u sustav u prvoj polovici ove godine ugovorili 62 posto odnosno 41,5 milijuna kuna, što je pridonijelo porastu posebno materijalnih troškova za 37 posto te ostalih vanjskih troškova usluga za 10 posto.
Naglašavaju i da su u promatranom razdoblju poslovali likvidno i sve obveze plaćali po dospijeću.

Izvor: www.mint.hr