• hr
  • en
  • de
  • it

11.01.2010. Kerum prodaje jahtu za 2,4 milijuna eura

Prema neslužbenim, ali pouzdanim informacijama iz krugova splitskih poduzetnika, gradonačelnik Željko Kerum je odlučio prodati jednu od dvije svoje jahte.Odluka je pala na prodaju luksuzne jahte "Dalmatina", tipa Princess 23 M, koju splitski gradonačelnik drži vezanu u splitskom ACI-ju. Radi se o jahti dužine 22.53 metra i širine 5.71 metar, čija je putna brzina 30, a maksimalna 32 čvora.
Ova neslužbena priča se može čuti u splitskim „visokim krugovima" i među nautičarima kojima je more i iznajmljivanje brodova svakodnevnica. Prema našem izvoru, gradonačelnik Kerum, inače drugi vlasnik ovog broda, u protekle je tri godine na lizing već potrošio više od 700 tisuća eura (mjesečno oko 20 tisuća eura). Ovisno o opremljenosti, ovakvo plovilo stoji oko 2,4 milijuna eura ili 17,6 milijuna kuna.
Na kupnju ovog broda se može odlučiti samo netko tko zaista ima mnogo novca i koji ima računicu u iznajmljivanju skupocjene motorne jahte, budući da je samo održavnje bez iznajmljivanja jako skupo. Tjedna cijena iznajmljivana ovakvog plovila, u „srcu ljeta" iznosi više od 40 tisuća eura tjedno, tako da netko tko eventualno kupi ovo plovilo, već sa šest ljetnih tjedana iznajmljivanja može otplatiti cijeli godišnji lizing. Sve iznad tih šest tjedana je zarada, koja doduše dijelom mora otići i na održavanje broda.
No, u ovim recesijskim vremenima nitko se još uvijek nije odvažio kupiti skupocjenu „igračku", budući da posljednjih godinu dvije dana iznajmljivanje ovako velikih jahti na Jadranu i nema baš „prođu". Skupocjeno plovilo ima četiri kabine, plus kabinu za posadu, te ima osam ležajeva i maksimalno može u svoje „odaje" primiti osam gostiju. Njezinu untrašnjost krasi i veliki salon, a ima i četiri toaleta.
Posebnost broda je veliki fly bridge (leteći most u doslovnom prijevodu), odnosno komandni most izvana, na vrhu broda, koji nautičarima još više daje draž plovidbe. No, kako svaka neslužbena priča treba i svoju potvrdu, pokušali smo tijekom jučerašnjeg dana kontaktirati i samog Keruma. Pozivali smo ga na dva njegova mobitela i nismo bili dobre sreće.
Naime, oba mobilna uređaja bila su isključena, pa smo ostali zakinuti za potvrdu ili negiranje cijele priče. Osim ovog broda, Željko Kerum ima još i jahtu tipa „Maiore", dužine 30 metara, koja nosi ime „Joke" po njegovom najstarijem sinu i koja je u trenutku kupovine koštala za hrvatske prilike nevjerojatnih 73 milijuna kuna. Tjedno iznajmljivanje takve jahte može se naplatiti između 80 i 100 tisuća eura.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr