• hr
  • en
  • de
  • it

06.06.2010. Europsko prvenstvo klase Zvijezda u Viareggiu

Domaćin Europskog prvenstva najstarije olimpijske klase Zvijezda je toskanski gradić Viareggio na obali Ligurskog mora, smješten nešto sjevernije od poznatijih susjeda grada Pise, luke Livorno i mjesta Napoleonovog zatočeništva otoka Elbe.
Viareggio se sprema ugostiti 150 „stela" iz 27 zemalja cijelog svijeta od kojih je devet izvan Europe. Između ostalih jedriličara tu je Torben Grael, Brazilac sa dva olimpijska zlata i broncom. Torbena trenutno krasi titula Jedriličara svijeta, nagrada je koja se dodjeljuje godišnje na ISAF konferenciji. Zatim su tu i Iain Percy i Andrew Simpson svjetski i olimpijski pobjednici. Lars Grael dvostruki brončani olimpijac. Robert Scheidt, osvajač tri medalje sa olimpijskih igara i kormilar Luna Rossse, svjetski prvak u više klasa pa i u zvijezdi i Bruno Prada. Svjetski prvaci 2009, George Szabo i Rick Peters. Freddy Loof, svjetski prvak 2001. i 2004., Xavier Rohart svjetski prvak 2003 i 2005. Flavio Marazzi i mnogi drugi vrhunski jedriličari, da je teško se zaustaviti, a ne izostaviti koje cijenjeno ime.
Od naših jedriličara Ligurskim morem jedrit će: Mate Arapov i Ante Šitić predstavnici flote Dalmacija, Marin Lovrović - Siniša Mikuličić i Dan Lovrović - Antonio Arapović iz flote Kvarner. Sve naše posade pripadaju 17. Dunavsko alpskom distriktu. Distrikti i flote jedinstvena su podjela u klasi Zvijezda koju nećete pronaći u nijednoj drugoj klasi i od koje se u ovoj tradicionalnoj i konzervativnoj klasi ne odustaje.
Od sutra do ponedjeljka u 12. sati predviđena su premjeravanja. Prvi dan jedrenja je ponedjeljak 7. lipnja. Jedri se jedna regata dnevno, što je i uobičajeno u ovoj klasi. Planiran završetak je subota kada je po rasporedu ceremonija završne svečanosti. Ukupno je predviđeno šest jedrenja. Nedjelja 13. lipnja je rezervni dan.
Interesantno je da nakon dugog vremena prvi po kriteriju Hrvatskog jedriličarskog saveza u klasi Zvijezda nije netko iz obitelji Lovrović. Kao prvi po kriteriju nakon regate u Medembliku nastupiti će Mate i Ante. Predsjednik Lovorvić ponovo će nastupiti sa talijanom Bennamatijem. Svima skupa želimo mnogo uspjeha u nadmetanju za prvaka kontinenta, jer je sam nastup na ovom natjecanju uz mnoga poznata imena vrhunsko zadovoljstvo.
Idući tjedan pratit ćemo nastupe naših jedriličarki i jedriličara na tri europska prvenstva: Zvijezdi, Laser Standardu i Laser Radialu. U svim ovim klasama nastupili smo na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, a za London 2012. se spremamo sa puno više iskustva.

Izvor: www.hjs.hr