• hr
  • en
  • de
  • it

05.06.2010. Vi biste jedrili?!

Vi biste jedrili?! Ne radimo, praznik je, pokušajte sutra

"Razočaran sam i tužan. Na cijelom Krku ne radi niti jedna kapetanija. Šalju nas u Rijeku, ali to je udaljeno dva sata", izjavio je za Jutarnji list Ivica Čačić, koautor strategije hrvatskog turizma, koji je s grupom prijatelja uzaludno pokušavao isploviti. Lučki kapetan imao je slobodan dan.
Strani nautičari u Puntu za blagdan Tijelova mogli su birati između dviju stvari: ostati s jahtama u marinama te izgubiti dan godišnjeg ili isploviti na more, bez ovjerene liste posade riskirati zapljenu broda i ogromnu novčanu kaznu.
U marini je bilo barem pedesetak stranih nautičara koji su grozničavo tražili lučkog kapetana. On im je svima poručio da ga "ne zovu na neradni dan".
Državni je praznik pa lučki kapetan, jedina osoba koja im u Puntu može ovjeriti listu posade, tzv. crew list, koristi slobodan dan. Neradni je dan, jasno, i svim ispostavama Lučke kapetanije na Krku, pa se dokument nužan za isplovljavanje nije mogao ovjeriti na Krku. Svi su nautičari poslani u dva sata udaljenu - Rijeku.
"Ljude pozivamo da dođu u Hrvatsku, pokušavamo produljiti sezonu, a nakon ovoga stvarno ne znam što bih im rekao. Na cijelom Krku danas nema lučkog kapetana koji bi nam mogao ovjeriti taj dokument. Šalju nas u Rijeku, gdje Lučka kapetanija, doduše, radi 24 sata na dan, no to je dva sata vožnje automobilom do tamo i dva nazad. Ljudima je propao cijeli dan", rekao je Čačić.
Ni Austrijanac Gert Langmann, građevinski poduzetnik iz Graza, nema previše razumijevanja za ovakav kaos. U Punat je stigao sa suprugom Gerhild i sinom Tobiasom.
"Nemoguće je da jedna zemlja koja živi od turizma na početku lipnja da slobodan dan lučkom kapetanu. Ne mogu vjerovati! U Hrvatsku dolazim već 35 godina, od djetinjstva, i nikada mi se nešto slično nije dogodilo", govori Langmann.
Da stvar bude gora lučkom kapetanu iz Punta, Marinu Ivošiću, jedinoj osobi koja je mogla izaći u susret nautičarima u marini, bio je isključen mobitel. Mobitel je bio isključen i lučkom kapetanu Darku Glažaru iz Lučke kapetanije Rijeka, nadležne za kvarnerski akvatorij.

Izvor: www.net.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Biograd Boat Show 2019. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16-20/02/2019
  •   10-13/10/2019
  •   17-20/02/2019

E-mail adresa:

Fotogalerija

Sitemap Top