• hr
  • en
  • de
  • it

Zbog zatajenja komandi

Nitko od šest članova posade i 42 putnika nije ozlijeđen kada je u nedjelju u 17.19 sati brzi putnički brod "Princ Zadra" u vlasništvu tvrtke "Miatours" uslijed zatajenja komandi upravljanja, prilikom pristajanja, udario u rivu.

O havariji je priopćenjem izvijestilo javnost nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Naglasili su kako je riječ o brzom putničkom brodu, dužine 38,8 metara, luke upisa Zadar, koji plovi na redovitoj liniji Zadar-Silba-Olib-Premuda.

Zapovjednik je bezuspješno pokušao obnoviti uređaj upravljanja, no brod je brzinom od oko pet čvorova nastavio lagano ploviti prema obali, a potom lijevim dijelom pramca i udario u obalu.

Brod je prema procjeni zapovjednika nastavio putovanje, s obzirom da nije prijetila opasnost od prodora mora, jer se oštećenje dogodilo na 50-ak centimetara iznad vodene površine i u zatvorenoj vodonepropusnoj pregradi.

Po dolasku u Zadar i prijavi pomorske nesreće, „Princa Zadra" pregledali su inspektori zadarske Lučke kapetanije koji su izdali privremenu zabranu plovidbe, kao i inspektori Hrvatskog registra brodova koji su brod uputili na remont u brodogradilište u Šibeniku.

Povratak „Princa Zadra" na svoju redovitu plovidbenu liniju, očekuje se za dva dana, do kada će na liniji Zadar-Silba-Olib-Premuda ploviti zamjenski brod „Bišovo".

- Protiv zapovjednika S.C. (57) iz Zadra, inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije u Zadru podignut će optužni prijedlog - stoji na kraju priopćenja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Izvor: www.zadarskilist.hr