• hr
  • en
  • de
  • it

Zaplijenjena najveća superjahta na svijetu

 

Superjahta vrijedna 360 milijuna funti zaplijenjena je u Gibraltaru nakon što su brodograditelji tvrtke Nobiskrug izjavili da im vlasnik, ruski milijarder Andrej Melničenko, duguje više od 13 milijuna funti.
Ovo futurističko plovilo dugo je više od 142 metra te ima tri jarbola visoka po 91 metar, što je više od Big Bena. Melničenko je jahtu nazvao "Jahta za jedrenje A" te ju je trebao preuzeti u proljeće.
Prema njemačkim medijima, tvrtka Nobiskrug zahtijeva isplatu duga od 9.8 milijuna eura te 5.5 milijuna za izvođače radova i kamate.
Melničenkov glasnogovornik izjavio je kako je riječ samo o tehničkim problemima te se nada da će jahta dospjeti do vlasnika u nekoliko dana, iako je trenutno zaplijenjena i usidrena u teritorijalnim vodama britanskog Gibraltara.
Melničenkovo bogatstvo procjenjuje se na 10.8 milijardi funti. Već je vlasnik "Motorne jahte A" vrijedne 240 milijuna funti te Boeinga 737. Slovo "A" koristi u imenima kako bi njegova plovila bila prva u registrima.
"Jahta za jedrenje A" smatra se jednom od najvećih svjetskih superjahti za jedrenje. Ima 8 katova, heliodrom te sobu za promatranje podmorja

Izvor: www.index.hr