• hr
  • en
  • de
  • it

Weymouth - sutra odluka o finalistima u Laserima

Predolimpijska regata se približava kraju. U četvrtak 11. kolovoza se jedre prvi plovovi za odličja, za daskaše i dvobojsko jedrenje. Danas smo nastupali u četiri discipline. Tina Mihelić 12. je zasad u Laser Radialu, a 15. Tonči Stipanović u Laseru.

Izjave: Tina Mihelić, Tonči Stipanović, Luka Mratović, Romana Župan.

Promjena smjera i snage vjetra donijela je dosta teške uvjete danas na regatnim poljima Predolimpijske regate u Weymouthu. Vjetar je puhao od pet do 18 čvorova, uz vrlo česte promjene smjera vjetra, naročito na Nothe polju, polju na kojem će se jedriti plovovi za odličja i s kojeg će tijekom Olimpijskih igara 2012. ići uživo televizijski prijenos. Na Nothe polju su danas jedrili daskaši koji su dosta morali čekati radi čestih promjena smjera vjetra, a i tijekom jedrenja su bile velike promjene, no kad se polje nalazi neposredno obale obično je takvo ponašanje vjetra neminovno.
Predolimpijska regata se približava kraju. U četvrtak 11. kolovoza se jedre prvi plovovi za odličja, za daskaše i dvobojsko jedrenje. Jedriličari u tim disiciplinama sutra imaju dan odmora. Za sve koji se nisu plasirali među deset najboljih i plov za odličja regata je završila. Luka Mratović zauzeo je 28. mjesto u konkurenciji daskaša. U ovoj disciplini naš cilj je plasman na Olimpijske igre, što bi bilo veliki uspjeh, tako da je ovo natjecanje za Mratovića u prvom redu trening za kvalifikacije na OI.
- Inače u Weymouthu puše, daskaši su imali više dana slabog nego jakog vjetra, što meni ne odgovara. Sve u svemu moram spustiti još koji kilogram, što će biti teško. Prije olimpijskih kvalifikacija u Australiji pokušat ću trenirati s nekim vani, jer sam kod kuće ne mogu puno napraviti. Tu je i Europsko prvenstvo u rujnu, koje nam nosi bodove za nacionalnu olimpijsku izbornu ljestvicu. - razmišlja Luka,

Od hrvatskih jedriličara danas je najbolji dan imala Tina Mihelić, koja je zahvaljujući u prvom redu drugom plovu u kojem je bila peta napredovala na 12. mjesto poretka za ženski samac. Četiri boda je dijele od desetog mjesta koje vodi u plov za odličja. O sudionicima plova za odličja koji je na rasporedu u petak 12. kolovoza odlučuje sutrašnji dan, zadnja dva plova.
- Danas su bili malo drugačiji uvjeti na moru. Odlično sam startala prvi plov i imala odličnu poziciju do sredine plova, onda sam izabrala krivu stranu i sve naopako. Drugi plov sam dobro startala i uspjela ući peta, vozila sam se u vrhu cijelo vrijeme i na kraju je ispalo dobro. - kaže Tina.

Tonči Stipanović danas je u prvom plovu diskvalificiran radi preuranjenog starta, dok je u drugom bio 30. Pao je na 15. mjesto poretka muškog samca, koji također sutra ima još samo dva plova uoči plova za odličja u petak.
- Prvi plov sam pokušao startati na lijevoj strani, po meni su to bili milimetri, ali eto bio sam najbliži brodu regatnog odbora i zapisalo me. Idući plov jednostavno nije išlo. Jučer sam primijetio da mi u unajmljeni brod kojeg koristim ulazi more, tražio sam da mi ga poprave, međutim i danas je more ušlo, s tom dodatnom težinom u brodu nisam dobro išao i nisam imao dobru brzinu. Nije bilo dobro - rekao je Stipanović.

U konkurenciji ženskih dvojaca Enia Ninčević i Romana Župan su zasad 23.
Sutra na moru pratimo šest disciplina, svi jedre.

Izvor: www.hjs.hr