• hr
  • en
  • de
  • it

Vlasnici ‘Naute’ traže 130 milijuna od države

Otkako su u travnju prošle godine policijski specijalci "desantom" uveli novog stečajnog upravitelja u "Nauta Lamjanu", u kaljskom škveru su se dogodile tri bitne promjene iz kojih još uvijek nije moguće precizno predvidjeti budućnost remontnog brodogradilišta, unatoč njegovoj sve većoj zanimljivosti zbog najavljene eksploatacije jadranske nafte i eventualnih poslova s platformama.
Prva od promjena dogodila se u strukturi stečajnih vjerovnika, odakle su u potpunosti izbrisani radnici - oni su svoja potraživanja prodali vlasnicima koje su prethodno optuživali za upropaštavanje škvera.
Više od 95 posto potraživanja imaju Marina Preko, IO Adria Zagreb i Jupiter AG Švicarska, ostalo drže - država, mali dobavljači, Općina Kali i bivši sindikalac Mario Košta sa svojih 0,01 posto, koji mu daju uvid u stečajni postupak. A on će očito ići u pravcu u kojem žele vjerovnici. Premda je nakon dolaska Aleina Khana za stečajnog upravitelja naglasak bio na rasprodaji imovine i likvidaciji škvera, stvar se preokrenula.
- Vlasnici moraju nastaviti s proizvodnjom jer imaju državnu koncesiju na pomorskom dobru, to nema alternativu. Mislim da će se u nešto širem opsegu i za dvije godine u "Lamjani" popravljati brodovi, uz moderniju proizvodnju i veći broj od sadašnjih 25 radnika - kaže Alein Khan, nadajući se eksploataciji nafte u Jadranu, što bi itekako utjecalo na poslovanje škvera.
Po njegovoj bi procjeni eksploatacija nafte mogla bitno podići dobit "Nauta Lamjane" sa sadašnjih 250.000 eura od remonta brodova i drugih škverskih poslova.
Strah od prenamjene škvera u apartmansko naselje, koje je još uvijek ucrtano u prostorni plan, polako splašnjava jer ni to tržište više nije u ekspanziji kao u vrijeme kada je Jupiter inzistirao na tome.
Na koncu, tu je i sudski spor kojim "Lamjana" od države traži oko 130 milijuna kuna za svojedobno izvlašteno pomorsko dobro, što je znak da će između države i vlasnika sigurno doći do pregovora jer su neka druga brodogradilišta taj novac već dobila.
Dva pripremna ročišta su otkazana, a treće je zakazano za 11. rujna.
Država ima potraživanja od "mizernih" četiri-pet milijuna kuna, ali u rukama joj je dodjeljivanje koncesije i kontrola koncesijskog ugovora, pa tek treba vidjeti što će Jupiter željeti i isposlovati u razgovorima s Vladom.

- Tek je sada, kada su se riješili radnika i kada vlasnici i vjerovnici rade stečajni plan i nastavljaju kakvu-takvu proizvodnju, vidljivo da je u "Nauta Lamjani" pokrenut lažni stečaj. Kod otvaranja stečaja tih 130 milijuna kuna potraživanja od države je zatajeno, a prezaduženost škvera je lažirana! Zato je to tek naknadno ubačeno u igru. Sada žure sa stečajnim planom zbog posla s naftnim platformama od desetak milijuna dolara, kojeg nema bez izlaska iz stečaja - kaže Mario Košta, i dalje uvjeren da se u stečaju škvera radi o milijunima eura teškom kriminalu.

Odluku o izradi stečajnog plana donijela je Skupština vjerovnika, ali se, kaže stečajna sutkinja Tina Grgas, čeka da Visoki trgovački sud (VTS) donese odluku po Koštinoj žalbi koja je prema Zagrebu poslana u utorak.

VTS mora odlučiti u roku od 60 dana, a stečajni upravitelj Alein Khan najavljuje da će po rješenju VTS-a i službeno započeti izrada stečajnog plana.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr