• hr
  • en
  • de
  • it

UNIŠTENA JE PLAŽA KOJU JE PROSLAVIO HOLIVUDSKI HIT FILM

Tajland ima jako puno problema zbog masovnog turizma, među njima je i ekološka devastacija određenih područja
Zlatni pijesak i kristalno plava voda zaljeva Maya, okružena stijenama na otoku Ko Phi Phi Leh postali su jedni od najposjećenijih turističkih odredišta Tajlanda nakon što je objavljen, sada već kultni film, ‘Plaža' s Leonardom DiCapriom. Upravo zbog štete koju joj je nanio turizam, tajlandske vlasti su je zatvorile na neodređeno vrijeme kako bi joj se omogućilo da se oporavi, piše The Guardian.
Naime, na plažu je svakodnevno stizalo 200 brodova i do 5000 turista. Iako su tajlandske vlasti priopćile kako će privremeno zatvoriti uvalu do 1.lipnja, odlučile su produžiti zatvaranje na barem na godinu dana. Otkriveno je kako je zbog zagađenja od smeća, brodova i krema za sunčanje uništeno više od 80% koralja oko zaljeva Maya.

Zarada od 80 milijuna kuna
"Radili smo mjesečne procjene i ustvrdili smo kako je ekološki sustav ozbiljno uništen od 5000 ljudi dnevno," izjavio je direktor odjela nacionalnih parkova Songtam Suksawang.
"Vrlo je teško rehabilitirati zaljev Maya jer je njegova plaža bila u potpunosti uništena, kao i biljke na području", kazao je Suksawang dodavši kako je nemoguće da se oporavak dogodi u zadanom roku.
Iako su oštećenja bila očita, tajlandske vlasti nerado su zatvarale plažu jer lokacija godišnje stvara oko 400 milijuna bahta (oko 80 milijuna kuna) prihoda. Međutim, tajlandski Odjel nacionalnih parkova, divljih životinja i očuvanja biljaka objavio je u svom glasniku kako se ograničenja u turizmu neće ukinuti sve dok se ekosustav "u potpunosti ne oporavi na normalnu razinu".

Samo pola centimetara godišnje
Očekuje se kako će vijest doći kao olakšanjem lokalnim aktivistima za zaštitu zaljeva Maya koji su tvrdili kako četveromjesečno zatvaranje parka nije dovoljno. Koralj raste samo pola centimetara godišnje, što znači da će biti potrebne godine za potpuni oporavak područja.
Šef parka zaljeva Maya Worapoj Lomlim izjavio je kako su rehabilitirali koraljne grebene u zaljevu sadivši više od 1.000 koralja i nastavit će širiti projekt.
Zemlje u cijeloj regiji od Filipina do Indonezije se bore na probleme koji mogu biti uzrokovani pretjeranim turizmom.

Insert: www.net.hr