• hr
  • en
  • de
  • it

Unatoč zabrani, gradili u Nacionalnom parku Kornati

Na otoku Ravni Žakan u Nacionalnom parku Kornati, na mjestu stare kuće restorana bivšeg murterskog hotelsko-ugostiteljskog poduzeća "Slanica", a danas u vlasništvu Marine Hramina, ovoga je proljeća nikla nova zgrada. Kao i svaka gradnja u Nacionalnom parku, smjesta je dospjela u žarište pažnje javnosti, pa tako i - Građevinske inspekcije.
Kako se gradi na području NP Kornati, a Javna ustanova ima stalan nadzor u akvatoriju arhipelaga, utvrđeno je da se mimo projekta rade jedan iskop i jedna riva. Zato je iz Nacionalnog parka upućena prijava Građevinskoj inspekciji i Kapetaniji, a ravnatelj NP Kornati Neven Baus kaže:

- Investitori, odnosno vlasnici objekta iz Marine Hramina u Murteru srušili su stari objekt i grade novi i za to imaju lokacijsku dozvolu i projekt. Za nepravilnosti koje smo mi uočili - iskop mimo projekta i dodatna riva - napravili smo prijavu inspekciji, odnosno Lučkoj kapetaniji Šibenik.

Lokacijsku dozvolu mogli su dobiti ako ispunjavaju uvjete, a po Prostornom planu ih ispunjavaju jer grade na mjestu postojeće kuće. Jesu li poštovani gabariti projekta, to mi ne znamo. Na terenu je bila Građevinska inspekcija i oni o tome sigurno imaju informaciju. Dopušteno je, inače, da po projektu novi objekt bude 10 posto veći u odnosu na stari. Mi smo, dakle, svoj dio posla napravili, a povratnu informaciju od inspektora nismo dobili - kaže Baus.

Glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Kata Gojević informirala nas je da je Građevinska inspekcija, nakon uvida, gradnju zabranila još u siječnju i donijela rješenje o uklanjanju.

U nadzoru je, naime, utvrđeno da se objekt gradi suprotno izdanom potvrđenom projektu. Investitor se žalio na rješenje i žalba se rješava na drugostupanjskom sudu, kažu u Ministarstvu i dodaju da je Građevinska inspekcija u ponovljenom nadzoru utvrdila kako su radovi nastavljeni nakon zabrane, pa je stoga protiv investitora podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku. Vlasnici Marine Hramina odgovaraju da su sve radili po projektu.

- Projekt predviđa objekt s podrumom, prizemljem i katom te s terasom, koju je imala i stara kuća, i uopće nismo izišli iz gabarita zadanih tim projektom. Problem je bio u tome što smo kasno dobili novu građevinsku dozvolu premda je ta kuća dozvolu imala još 1972. godine. Ponavljam, gradili smo prema projektu, odnosno u gabaritima toga projekta, odobrenog građevinskom dozvolom iz 1972. i ponovno iz 2010.

Uglavnom građevinska dozvola je sada priložena našoj žalbi i na rješavanju je u Ministarstvu graditeljstva - kazao je Bruno Dragičević, jedan od vlasnika. Što se tiče rive, Božidar Kursar u šibenskoj Lučkoj kapetaniji kaže da je u tijeku postupak oko dojave da se gradi nova riva te da će izići na teren. Kapetanija je dala suglasnost da se postojeća riva, odnosno stari koljenasti gat sanira.

Mislim da je problem u zlim jezicima i ljudima koji ne podnose činjenicu da uređujemo novi objekt, da uredno poslujemo, da zapošljavamo šezdeset ljudi i da niti u jednom trenutku nije zakasnila plaća ili doprinosi i porezi koje uredno plaćamo.

Ispada da je najveći problem jesmo li sagradili neki zid, a građevinsku dozvolu donijeli za dva dana... - kazao je vlasnik Bruno Dragičević.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr