• hr
  • en
  • de
  • it

Umisto ‘Dalmacijavina’ pristanište za kruzere i međunarodni terminal

U tijeku je zadnja faza pregovora oko tehničke primopredaje zgrade "Dalmacijavina" u Gradskoj luci, koju će na daljnje upravljanje preuzeti Lučka uprava Split.

Paralelno s pregovorima pri kraju je i preseljenje tvrtke iz Gradske luke u Kopilicu, a nakon što se dovrši preseljenje, raspisat će se još jedan u nizu natječaja za prodaju tvrtke. Kako je poznato, vrijedna nekretnina, koja se prostire na 15,5 četvornih metara javnoga pomorskog dobra u vlasništvu je države.

Nekadašnjom upravnom zgradom potonuloga dalmatinskog vinarskog brenda već odjekuje šum vjetra. Još da se ponesu pokoji stol i ormar, i prepoznatljvi logo "Dalmacijavina", koji je desetljećima bio sastavnim dijelom vizure Gradske luke, bit će spremljen u povijest.

U pregovorima s Lučkom upravom sudjeluje i Luka Bucat, predsjednik Nezavisnog sindikata u "Dalmacijavinu".

- Tuga me stegla, ali šta ću? Već deset godina znamo da se industrijska zona u Gradskoj luci ne može održati. Većinu pogona smo preselili na Kopilicu. Još kakvu sitnicu od namještaja za ukrcat na kamion i to je to. Pregovori o tehničkom preuzimanju još su u tijeku. Nakon što Lučka uprava preuzme zgradu i cijeli prostor, vjerojatno će naši čuvari još neko vrijeme čuvati objekt. Moramo isključiti struju i vodu. Najkasnije do kraja tjedna potpisat ćemo i primopredajnu dokumentaciju - kazao nam je sindikalist Bucat.

Istodobno, u tijeku je definiranje konačne verzije novog programa natječaja za projekt istočne obale Gradske luke, na kojem rade Savjet za urbanizam i Društvo arhitekata Splita, kako bi se moglo krenuti u natječaj za urbanističko-arhitektonsko rješenje toga golemog prostora.

Joško Berket Bakota, ravnatelj splitske Lučke uprave, kaže nam kako se čeka izrada gradskih planova koji će definirati buduće sadržaje na istočnoj obali Gradske luke.

- Na mjestu pogona "Dalmacijavina" trebao bi biti objekt međunarodnog terminala za pomorski putnički promet. No, čekamo što će reći arhitektonsko-urbanistička studija istočne obale. Taj dokument će definirati volumen i sadržaje međunarodnog terminala. Bez toga strateškog prostornog dokumenta ne možemo poduzimati daljnje korake - kazao nam je ravnatelj Berket Bakota.

Podsjetimo, do kraja ove godine u Lučkoj upravi planiraju prikupiti svu potrebnu prostorno-tehničku dokumentaciju za vanjske vezove, a potom će se početkom 2012. godine raspisati i natječaj za odabir izvođača građevinskih radova.

Riječ je o dva veza za brodove na kružnim putovanjima te dvije rampe za prihvat brodova u međunarodnom prometu. Preuzimanjem prostora "Dalmacijavina" i skorim početkom realizacije projekta vanjskih vezova Lučka uprava Split definitivno ulazi u 21. stoljeće. Denis krnić

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr