• hr
  • en
  • de
  • it

U Uljaniku porinuta teglenica

U petak je u Uljaniku, s navoza 1, u more porinuta gradnja 510 - LPG (liquid petroleum gas) teglenica za prijevoz ukapljenog plina koju Uljanik Brodogradilište gradi za 3. maj Brodogradilište odnosno za švedsku tvrtku Wisby Tankers AB. Prva dama svečanosti porinuća bila je gospođa Gracijela Sponza, samostalna referentica u Odsjeku za crnu i obojanu metalurgiju Uljanika d.d. koja je uobičajenim presijecanjem konopa pustila teglenicu u more.
Gospođa Sponza koja 39 godina radi u Uljaniku se tom prilikom zahvalila tvrtki Wisby Tankers AD i Uljanik Brodogradilištu na ukazanom povjerenju i prilikom da kao kuma sudjeluje u tako značajnom trenutku kao što je prvi dodir plovila i mora.
- Čast koja mi je dodijeljena ispunjava me neizmjernim ponosom, a ovaj će mi dan ostati neizbrisivo urezan u sjećanje, rekla je tom prilikom kuma Sponza.
Riječ je o LPG teglenici dužine 59,5 metara, širine 16 metara i ukupno 4,6 metara visine uz nosivost od 1.650 tona koju će tijekom eksploatacije opsluživati posebni gurači. Izgradnja teglenice je pod nadzorom Klasifikacijskog društva ABS, (American Bureau of Shipping), a plovit će pod kolumbijskom zastavom.

Izvor: www.glasistre.hr