• hr
  • en
  • de
  • it

U strahu od pirata regata u Indijskom oceanu na tajnoj ruti

Strah od napada pirata na Indijskom oceanu prisilio je organizatore Volvo Ocean Racea da promijene rutu drugog i trećeg dijela natjecanja 2011. - 2012. na ovoj popularnoj utrci oko svijeta (Round the World Challenge).
Planovi da se plovi Istočnoafričkim koridorom u Indijski ocean u drugoj etapi od Cape Towna (Južnoafrička Republika) do Abu Dhabija (UAE), te ponovno od Abu Dhabija do Sanyae u Kini u trećoj etapi, odbačena je nakon savjeta stručnjaka za sigurnost na moru i nadležnih tijela u sportu.

Umjesto da se jedri od Cape Towna do Abu Dhabija, brodovi će ploviti od Abu Dhabija do nepoznate "sigurne luke" i otuda biti transportirani bliže Abu Dhabiju, gdje će završiti etapu.
Ovakva akcija će se ponoviti i u trećoj etapi prije nego jedrilice nastave plov prema Sanyi u Kini, četvrtoj od deset luka na ovom izdanju Volvo Ocean Racea. Utrka bi trebala završiti u srpnju 2012.

- Ovo je bila vrlo teška odluka. Konzultirali smo se sa vodećim stručnjacima za sigurnost u trgovačkoj mornarici i njihov odgovor je bio da nikako ne riskiramo - rekao je šef utrke Knut Frostad.
- Rješenje koje smo odabrali uklopilo se u planove da brodovi ipak plove u Abu Dhabi i završe tamo drugu etapu te otamo krenu u treću etapu. Abu Dhabi je vrlo važan u našim planovima, vrhunac naših planova da se utrka zaustavi na Srednjem Istoku, te ćemo imati uzbudljiv finiš etape u emiratu oko Nove godine - nastavio je Frostad.
Piratstvo je jako dobro organizirano i vrlo unosan biznis te se proširilo na veliko područje oko obala Somalije, u tim vodama oteto je mnogo brodova i trenutno ih drže somalski gusari i traže otkupninu.
Prema dostupnim podacima, prosječna otkupnina po brodu u 2005. godini je bila 150 tisuća dolara, da bi do 2010. narasla na prosječnih 5,4 milijuna dolara.
U 2010. godini 1181 pomorac je otet od strane pirata, a ukupna šteta nanesena svjetskom gospodarstvu iznosi od 7-12 milijardi dolara.

- Ovo je i dalje jedini sportski događaj koji posjeti pet kontinenata u devet mjeseci napornog jedrenja - završio je Frostad.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr