• hr
  • en
  • de
  • it

U obiteljskom smještaju pola milijuna kreveta

U Hrvatskoj je u obiteljskom smještaju broj kreveta za iznajmljivanje turistima dosegnuo gotovo pola milijuna, pa čini nešto više od polovine raspoloživih turističkih kreveta u ukupnim smještajnim kapacitetima.
Obiteljski smještaj u ukupnim smještajnim kapacitetima u hrvatskom turizmu ima najveći udjel zadnjih više od deset godina, a po ovogodišnjim podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ) sve kategorijama smještaja - hoteli, kampovi, objekti u domaćinstvu, hosteli i učenički/studentski domovi - imaju ukupno 926.899 kreveta (osnovnih), od čega je više od polovine ili 492.715 u obiteljskom smještaju.
Slijede kampovi s 248.870 kreveta (osnovnih), hoteli sa 163.741, dok je u hostelima raspoloživo 15.669 kreveta, a u učenikim i studentskim domovima 6.020.
Iz HTZ-a napominju i da se još 99.838 kreveta nalazi u ostalim kategorijama ugostiteljskih objekata, što sveukupno znači da je u komercijalnim smještajnim objektima u Hrvatskoj 1.026.737 kreveta, dok se još 345.123 kreveta nalazi u nekomercijalnim smještajnim objektima (npr. kuće za odmor, vikendice i slično).
HTZ-ovi podaci iz sustava eVisitor pokazuju da je u Hrvatskoj ukupno registrirano 80.953 objekata obiteljskog smještaja s već spomenutih gotovo 493 tisuće kreveta, a podaci za četiri najveća hrvatska grada pokazuju da Split ima 16.186 kreveta u obiteljskom smještaju, Zagreb 3.453, Rijeka 973, a Osijek 192.
Od ukupnih kapaciteta turističkih kreveta Splita, većina ih je u obiteljskom smještaju (72 posto), a velik je i udjel kreveta obiteljskog smještaja u odnosu na njihov ukupan broj i u Rijeci (45 posto).
Među gradovima, Zagreb ima najravnomjerniju distribuciju broja kreveta prema navedenim vrstama smještaja, pri čemu najveći udjel imaju hoteli (37 posto), dok u Osijeku najveći udjel u ukupnom broju turističkih kreveta imaju hoteli (69 posto).
U Hrvatskoj je, prema podacima iz eVisitora, od 1. siječnja do 3. listopada ostvareno 54,5 milijuna noćenja, od čega 29,5 milijuna noćenja u objektima obiteljskog smještaja. U hotelima je ostvareno 21 milijun noćenja, a u kampovima otprilike 17 milijuna. Ti podaci sugeriraju da je obiteljski smještaj vrlo tražen, iako je potražnja za njim primarno koncentrirana u razdoblju vrhunca sezone, prvenstveno tijekom srpnja i kolovoza, dok su stope iskorištenosti u ostalim mjesecima relativno niske, navode iz HTZ-a.

Izvor: www.mint.hr