• hr
  • en
  • de
  • it

U Brodosplitu porinut mali kruzer za brodara iz Duća

Splitski škver u petak je u more položio Novogradnju 536, brod za nautički turizam koji će nositi naziv "Carpe Diem", a gradi se za domaćeg brodara - Obrt "Berekin" iz Duća.
"Brodosplit" je, naime, za naručitelja izradio čelični trup i nadgrađe za brod neto težine 103 tone i duljine 36,15 metara koji će moći primiti ukupno 36 putnika.
Inače, "Carpe Diem" je osmi ''mini kruzer'' iz serije putničkih brodova za nautički turizam koje splitski brodograditelji od 2012. godine grade za domaće naručitelje iz okolice Splita.
- Najprije se dida, tradicionalno u našim krajevima, bavio pjeskarstvom, nakon čega smo kupili "trabakul" za prijevoz turista i uspjeli uz puno mukotrpnoga rada i odricanja održati se u ovom poslu.
Uz veliku pomoć agencije "Riva" iz Zadra, koja nam je pomogla u realizaciji projekta, uspjeli smo izgraditi novi brod koji će ploviti po zadarskom području. Obitelj se širi, dolaze nova dica, pa se nadam da će nastaviti tradiciju pomorstva koju su započeli naši didi - kazao je Ante Škarica, vlasnik obrta ‘'Berekin'' na svečanosti u škveru.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr