• hr
  • en
  • de
  • it

Turska, Grčka i Egipat vraćaju se u igru

Hrvatska turistička zajednica ove godine prvi put ulazi u suradnju s Lonely Planetom, snažnim globalnim igračem na marketinškom tržištu, uz nastavak suradnje s TripAdvisorom, najznačajnijim turističkim portalom u svijetu. Uskoro se raspisuje i natječaj za direktore sedam predstavništava u inozemstvu, a uz šefove ureda u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj i Švedskoj kojima u kolovozu istječe mandat, HTZ će zaposliti i svog prvog predstavnika u Kini, prenio je direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić novinarima odluke s 33. sjednice Turističkog vijeća HTZ-a, danas održane u hotelu Lone u Rovinju. Novo predstavništvo HTZ-a u Šangaju otvara se u poslovnom prostoru koji odnedavno koristi i podružnica Hrvatske gospodarske komore.

- S kineskog tržišta i ove se godine, kao i lani, nadamo dvoznamenkastom porastu prometa. Pojačali smo marketinške aktivnosti na kineskom tržištu i povećali broj letova velikih aviokompanija iz Europe, što je glavna veza s dalekim tržištima, pa tako i s Kinom. Očekujemo konstantan rast kineskih gostiju i sljedećih godina, zaključio je Staničić.

Ministar turizma Gari Cappelli sumirao je rezultate godišnjeg turističkog skupa, međusektorskog usklađivanja pred početak sezone, ove godine prvi put održanog izvan Zagreba, ali ne slučajno u gradu šampionu. U dva dana pretresli su, kaže ministar, sve turističke teme, od pripreme sezone, problema, granica, hitne službe, spašavanja na moru, do stanja na tržištima, o čemu su izvijestili direktori HTZ-ovih ureda u inozemstvu.
- Turska, Grčka i Egipat vraćaju se na europska tržišta, u Njemačku naročito. Čuli smo što rade partneri, konkurencija, kako Turska, recimo, koristi to što nije članica EU-a, što je nama u nekim segmentima nedopušteno. Radimo analize da bismo već za mjesec-dva imali vrlo jasno pripremljene odgovore s našeg tržišta kako ćemo nagodinu ići prema nekim zemljama, naročito Njemačkoj, nama uvijek pouzdanom i jakom partneru. Evo, ove godine doći ćemo na oko tri milijuna Nijemaca. Uz nova tržišta, Kinu, SAD i druge, naročito se spremamo za novu tržišnu utakmicu koja će biti možda najzahtjevnija i najkompleksnija od osamostaljenja Hrvatske do sada. Itekako se kvalitetno moramo pripremiti i daleko veća sredstva izdvojiti za marketing i promociju u inozemstvu. Godišnje izdvajamo 50-ak milijuna, ove godine još 30-ak milijuna uložili smo u avioprojekt, ali trebat će osigurati najmanje još dodatnih 50-ak milijuna da bismo koliko-toliko ostali u utakmici. Najmanje stotinu milijuna trebat će da ostanemo u igri, poručio je Cappelli.