• hr
  • en
  • de
  • it

Trogirski mornar prodaje otok za milijun eura

Postoji interes, a imamo i ozbiljnog kupca, no birokracija nas koči - kaže Marušić. Prema zakonu, vlasnik otok prvo mora ponuditi državi koja ima prednost pri kupnji. 

Nezaposleni trogirski pomorac Stipe Marušić (40) i njegova dva brata već neko vrijeme pokušavaju prodati otočić Srednja Kluda u trogirskom arhipelagu. Za njega traže 1,05 milijuna eura, a priča oko prodaje privukla je pozornost svjetskih medija, prenosi 24sata.hr
- Otok je pripadao mom pradjedu i žao nam je što ga moramo prodati. Ali svi smo pomorci i tvrtke za koje smo radili su bankrotirale pa nemamo drugog izbora - ispričao je Marušić za Reuters. Otok je veličine 2,4 hektara i na njemu je samo jedna mala kamena kućica.
- Postoji interes, a imamo i ozbiljnog kupca, no birokracija nas koči - kaže Marušić. Naime, prema zakonu, vlasnik otok prvo mora ponuditi državi koja ima prednost pri kupnji. Čak i ako država nema novca proces se može odužiti na više od šest mjeseci. Reuters piše kako je Republika Hrvatska 2005. ponudila dva otoka na stranom tržištu i oni su odmah prodani. Vlada je nakon toga zabranila gradnju na malim nenaseljenim otocima, što je smanjilo interes kupaca.

- Naši otoci jeftiniji su od onih u Grčkoj i naše more je najljepše. Ima dosta potencijalnih VIP kupaca, biznismena, sportaša, ljudi iz showbiznisa ili kraljevskih obitelji koji su odustali zbog zabrane gradnje - kaže Jasminka Biliškov, vlasnica agencije "Biliškov nekretnine" koja u ponudi ima 15 otoka. Dodala je da su mnogi poznati koji su krstarili Jadranom, uključujući princezu Caroline od Monaka i vlasnika Formule 1 Bernieja Ecclestonea, bili zainteresirani za kupnju otoka no naknadno su odustali.

- Mnogi investitori koji su 'zagrizli' za Hrvatsku su se razočarali. Zašto uopće gledati hrvatske otoke kad se na njima ne smije ništa graditi? - pita se Chris Krolow, vlasnik ekskluzivne kanadske agencije nekretninama. Jasminka Biliškov naglašava kako je moguće da Vlada ukine zabranu gradnje na 1200 otočića, a onda će cijene naglo porasti.

Izvor: www.ezadar.hr