• hr
  • en
  • de
  • it

Toksične alge na istarskim plažama

Znanstvenici iz Centra za istraživanje mora zabilježili su u kolovozu veće koncentracije toksičnih algi na nekoliko plaža između Pule i Poreča, što dosad nije zabilježeno tijekom ljeta duž hrvatske obale, priopćio je u utorak Institut "Ruđer Bošković".

Masovna pojavljivanja tih algi uz talijansku su obalu česta tijekom ljeta, no duž hrvatske obale one su se obično masovno pojavljivale kasnije, tijekom listopada, upozorio je Institut, navodeći da razvoju toksičnih algi pogoduju visoke temperature.
Takva masovna pojava algi, koje cvatu dva do tri tjedna, nije dosad zabilježena duž hrvatske obale. Međutim za razliku od Italije, u Hrvatskoj ne postoji sustav upozorenja i praćenja za takve događaje niti je definirana kritična granica pojavljivanja.
Centar za istraživanje mora stoga prikuplja dodatne informacije o raspodjeli tih algi uz obalu Istre kako bi potaknuo kreiranje sustava upozorenja, napominje Institut Ruđer Bošković. Tijekom proteklih tjedana talijanski tisak izvještavao je o pojavi toksičnih algi iz roda Ostreopsis uz talijansku obalu.
Na više od dvadeset plaža diljem Italije podignute su crvene zastave, što je uobičajena procedura koja je uvedena od strane talijanske vlade. Nakon nekoliko masovnih pojavljivanja toksičnih algi uz talijansku obalu posljednjih godina, uveden je taj specifičan sustav praćenja s različitim mjerama upozorenja koje bi trebale zaštititi građane i turiste.
I dok su u Italiji zabilježena respiratorna oboljenja kod stotinjak ljudi, u Hrvatskoj takvih slučajeva još nije bilo. "I kod nas i u Italiji pojavljuje se isti broj algi, one su kod nas čak i pojačano toksične, no zasad većih problema nemamo. Razlog tome su najvjerojatnije jači vjetrovi koji pušu na našoj strani Jadrana", kaže Martin Pfannkuchen iz Centra za istraživanje mora.
Dodao je da pojava toksičnih algi na našem dijelu Jadrana zasada nije opasna po ljudski život te da je tek zabilježeno nekoliko slučajeva kožnih alergija. Ipak, naglašava da se posebno trebaju čuvati ljudi oboljeli o respiratornih bolesti, poput astme. Potrebe za upozoravanje na opasnost od kupanja također nema, napominje Pfannkuchen.

Izvor: http://radio.hrt.hr/