• hr
  • en
  • de
  • it

Tko su investitori koji će 42 godine zarađivati na Obonjanu

Nakon osam godina pravnih zavrzlama, otok Obonjan kod Šibenika napokon je ponovno dobio koncesionara koji ga je obećao pretvoriti u destinaciju za bogate strance. Javnosti je zasad poznato da je Šibenik potpisao sporazum s ulagačima, a tportal je istražio o kojim se ulagačima točno radi i kakvi su detalji tog posla
Obonjan bi pod paskom promotorske tvrtke Sound Channel, trebao postati specijaliziran za turizam koji se oslanja na glazbu, održivo življenje, wellness, gastronomiju i tehnologiju. Pritom će zagrebačka tvrtka Gratiosus raditi operativno na terenu, a slovenski turoperater CMT, zastupan u Hrvatskoj tvrtkom Insulae Festum biti zadužen za dovođenje turista.

U igri i braća Bušljeta
Prema sudskom registru, jedan je od osnivača Gratiosusa Nikola Bušljeta, a tvrtku vodi Igor Roki. Inače, braća Nikola i Ivan Bušljeta vlasnici su brojnih kafića, restorana i trgovina diljem Hrvatske. Vlasnici su restorana Fifty-fifty, kafića Leggiere i restorana Fifty-fifty, a i robne marke Galileo.
Osnivači tvrtke Insulae Festum su pak četvorica slovenskih poduzetnika (Hugo Baus, Tadej Volf, Sandi Kuplen, Dominik Sava Černjak,) koji upravljaju agencijom za putovanja CMT. Riječ je o agenciji koja, prema našim izvorima iz Ljubljane, ostvari godišnji prihod od oko devet milijuna eura, a osnovni joj je biznis organiziranje studijskih i maturalnih putovanja. Dan Blackledge, vlasnik Sound Channela, za strane je medije nekoliko puta naglasio da je projekt Obonjan pripremao pune tri godine:
'Lokacija će biti jedinstvena i ove godine ćemo predstaviti nešto zaista uzbudljivo', kazao je za britanski tisak. Sound Channel u Britaniji se proslavio obnovom zapuštene tekstilne tvornice iz 19. stoljeća u Leedsu koja od lani služi kao izložbeni i koncertni prostor. Osim toga, organizirali su i glazbeni festival Unknown.

Sunčani Hvar izvan projekta
Četvrti je ključni igrač u ovome projektu, koji u prvoj fazi vrijedi 50 milijuna kuna, grad Šibenik. Gradonačelnik Željko Burić za tportal je rekao kako je sredinom prošle godine potpisan sporazum između grada, Sunčanog Hvara i novih ulagača kojim je okončan stari ugovor o realizaciji projekta Obonjan rivijere i čime je Sunčani Hvar tj. njegov vlasnik Orco grupa istupila iz tog posla.
Koncesiju od 50 godina time je preuzela skupina ulagača predvođena Britancima.
Burić podsjeća da problem otoka Obonjana traje već osam godina. Tijekom tog razdoblja bivši investitor Sunčani Hvar i gradske uprave međusobno su se tužili, na otoku se nije radilo ništa, a cijela situacija odvela je u jednu, kako kaže Burić, čudnu međunarodnu arbitražu od koje se potpisivanjem sporazuma ipak odustalo.
Šibenik je kao i jamac od tvrtke koja je prije upravljala otokom naslijedio kredit od 16 milijuna kuna.
'U cijeloj priči koju smo odradili izvukli smo se iz financijskih obveza, pravne zavrzlame i pokrenuli projekt koji će zaposliti ljude. Prodaja kapaciteta na britanskom tržištu počinje već ovaj mjesec. Ovaj projekt će imati značaj ne samo na hrvatskoj nego i na mediteranskoj sceni. Cilj je 100.000 novih noćenja za Šibenik i oko tisuću transfera prema otoku svakog tjedna', rekao je Burić.

Novac od koncesije tek 2020.
Prihode od koncesije Šibenik će dobivati od 2020. godine. Koncesija se sastoji od stalnog dijela koji iznosi euro po kvadratnom metru zemljišta, dakle 495.000 eura godišnje bruto te promjenjivog dijela koji će iznositi pet posto godišnjeg prihoda tvrtke Obonjan Rivijera - dioničkog društva u vlasništvu grupe ulagača.
Kristijan Gržetić, glasnogovornik ulagača na otok Obonjan, u vrijeme pisanja teksta nije bio dostupan za izjave, no ranije je u medijima govorio kako bi do ove sezone na Obonjanu bi trebali biti spremni kapaciteti od 1.600 kreveta, a daljnja ulaganja će ovisiti o brzini izdavanja potrebnih dozvola te procjeni ulagača.


Zašto naziv Otok mladosti?
Otok Obonjan u vrijeme socijalizma bio je velik hit. Tada je i dobio nadimak 'otok Mladosti'. Do 1971. bio je nenastanjen, no tada se na nj iskrcavaju izviđači koji su negostoljubiv otok prepun zmija pretvorili u oazu mira. Kasnijih godina na otoku se redovito održavaju radne akcije - izviđači su izgradili ljetovalište, spremište za milijun litara vode, plaže, igrališta i spremišta za šatore. Općina Šibenik 1991. osnovala je javno poduzeće Otok mladosti i preuzela Obonjan i sve nekretnine koje je izgradio Savez izviđača Hrvatske.
Za vrijeme Domovinskog rata na otoku su boravili izbjeglice, a nakon njihova odlaska kreće bitka za uknjižbu zemljišta, koji izviđači gube 2007. u korist grada Šibenika. Iduće godine grad potpisuje ugovor o 50-godišnjoj koncesiji s luksemburškom Orco Grupom (poznatijom po ulaganju u Sunčani Hvar) o ulaganju u izgradnju luksuznih hotela, u megalomanskom projektu Obonjan Rivijera od 150 milijuna eura. Projekt je urodio novim tužbama, radovi nikad nisu počeli, a infrastruktura na otoku propada punih osam godina.

Izvor: www.tportal.hr