• hr
  • en
  • de
  • it

Tehnomontova knjiga narudžbi za 2019. puna

HR

Prva će Pulu napustiti 21-metarska ribarica rađena za Angelsen Senior, a idućeg tjedna po svoj će 24-metarski brod doći i predstavnici tvrtke Moen Marin
Na početku nove poslovne godine iz Tehnomont brodogradilišta Pula stižu dobre vijesti. Radovi na dva broda koja se u manjem pulskom brodogradilištu grade za naručitelje iz Norveške privedeni su kraju pa će ribarica i servisni brod za ribogojilišta narednih dana biti predani vlasnicima. Prva će Pulu napustiti ribarica, a novi vlasnik iz tvrtke Angelsen Senior brodom namjerava krenuti na put Jadranom i Mediternom, te Atlantikom uz obalu Europe doploviti do krajnjeg odredišta i norveških fjordova. Narednog tjedna po svoj će brod doći i predstavnici tvrtke Moen Marin, no oni se nisu odlučili na avanturu poput svojih zemljaka.
- Ribarica je brod od 21 metara dužine i 9 metara širine i služi za lov ribe mrežama u sjevernim morima. Specifičnost broda je dizel električna propulzija na način da brod ima samo dva brodska generatora koji proizvode struju koja se onda preko ploče i ostale opreme usmjerava na pogonske elektro motore koji pogone jedan propeler. Specifičnost je i to što brod ima jednu posebnu prostoriju s baterijama koje u određenim režimima rada daju dovoljno snage da brod može voziti samo na struju, što je Norvežanima vrlo važna mogućnost, jer oni već neko vrijeme na svim poljima rade veliki zaokret i s fosilnih goriva se okreću takozvanoj zelenoj energiji. Kako su nam rekli naručitelji, ovaj će brod biti najveći ribarski brod u Norveškoj koji će imati kombiniranu dizel elektro propulziju, a ja vjerujem da ni u ostatku Europe nema baš puno ni zemalja ni vlasnika koji su na tom polju otišli toliko daleko kao Norvežani. Naravno, ti režimi kad brod bude radio isključivo na struju predviđaju ograničenu snagu i brzinu kretanja broda i u njemu može raditi samo jedan elektromotor i jedan pramčani propeler, te ostali sitni brodski potrošači važni za život i rad posade, kazao nam je predsjednik Uprave Tehnomont brodogradilišta Pula Tomislav Smirčić najavljujući skoru primopredaju prvog od dva novoizgrađena broda.
Radi se o već petoj ribarici koju su u manjem pulskom brodogradilištu izgradili za isto tržište, ali prvoj u kojoj je ugrađena ta ekološka komponenta mogućnosti korištenja pogona na "zelenu energiju".
- Nedavno smo odradili vrlo zahtjevnu preinaku trupa jedne ribarice za engleskog naručitelja, no zadnji iz te serije novih gradnji za norveško tržište izgradili smo još početkom ovog desetljeća. One su bile druge vrste i drugačije projektirane, tako da je ovaj brod sasvim nov i dizajnom i sistemima, odnosno rješenjima na brodu. Ali kao i u svemu drugome, tako i u ovom poslu, ribari ne žele imati iste brodove, već svatko želi brod koji će biti drugačiji od onog koji ima njegov kolega i koji će se po nečem razlikovati. Zbog toga je svaka narudžba ribarice različita i svaki put kad sklopite posao krećete u gradnju svojevrsnog prototipa, ističe Smirčić.
Brod izgrađen za tvrtku Angelsen Senior po mnogočemu je različit od bilo koje ribarice koju ćete sresti u Mediteranu. Prije svega izuzetno je visok u odnosu na svoju dužinu, pa na prvi pogled izgleda malo nezgrapno, ali taj izgled pažljivo je projektiran kako bi se norveški ribari mogli nositi sa surovim uvjetima koje u odnosu na relativno mirni Jadran i Mediteran vladaju u sjevernim morima. Brod ima četiri kabine, od kojih su tri sa po dva kreveta namijenjene posadi, a četvrta je rezervirana za kapetana. Prostora na brodu ima za maksimalno osam ribara, no standardne posade ovakvih brodica koje na moru provedu i do mjesec dana, prema Smirčićevim riječima, u pravilu su nešto manje i broje pet ili šest članova.

Tjedan dana nakon ribarice Pulski zaljev će napustiti i servisni brod za ribogojilišta izgrađen za Moen Marin.
- To nam je već peti brod u seriji koji smo izgradili za istog naručitelja. Radi se o 24 metara dugom i 11,20 metara širokom brodu namijenjenom servisiranju, održavanju i čišćenju ribogojilišta, odnosno kaveza s lososima koji se nalaze uz obale Norveške. Brod pogoni motor s promjenjivim nagibom krila i mlaznicom, koji omogućava bolje manevriranje. Specifičnost mu je da na sebi ima veliko vitlo za tegalj, dvije velike dizalice, palubnu hidrauličku opremu koja se koristi kod tegljenja i rada s kavezima s ribom, te pripremu za ugradnju male podmornice i opremu neophodnu za pranje i održavanje tih kaveza.

Izvor: www.glasistre.hr