• hr
  • en
  • de
  • it

Svečano otvorena obnovljena riva u Stomorskoj

Kada ste složni, onda se i u malim mistima može napraviti puno. Godinama smo radili, sakupljali novac od vezarina, nismo ga trošili uzalud već u sanaciju ove naše rive. U godinu dana smo u dužini 220 metara sredili obalu, postavili kamene ploče, dva mula, uredili šetnicu i ušminkali našu rivu, srce mista, s ponosom je okupljene pozdravio Drago Koludrović, predsjednik Pomorskog športsko ribolovnog društva Pelegin u Stomorskoj, gdje je u petak svečano otvoren novi uređeni dio rive u tom šoltanskom ribarskom mjestu.
Upravo su članovi tog društva, redom mještani, zahvaljujući dobivenoj koncesiji za 28 vezova u svojoj uvali od Županijske lučke uprave (60 posto sredstava ostaje društvu Pelegerin) i osigurali 1,3 milijuna kuna koliko je trebalo uložiti u taj hvale vrijedan projekt, pa je i načelnik Općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić samo mogao izreći riječi hvale:
- Teško je doći do novca, a Pelegrinovci su bili mudri i uhvatili se u koštac sa svim problemima kako bi i okončali ovaj vrijedan projekt. Možemo se, cijeli otok pohvaliti kako imamo povećanje od turizma 20 posto, preko 100.000 noćenja, te oko 70.000 noćenja u nautičkom turizmu, a upravo ovaj potonja vid turizma je i naša budućnost. Što su Stomorčani i prepoznali.
- Veseli me vidjeti kako lokalna zajednica ulaže u svoje mjesto, a potporu od Splitsko-dalmatinske županije imat ćete i dalje, jer i naš je cilj ravnomjeran razvoj županije, da nam procvatu otoci i Zagora, pohvala je stigla i od Stipe Čogelja, pročelnika UO SDŽ za turizam i pomorstvo, na radost svih mještana ove otočne male zajednice u kojoj tijekom zime prebiva tek 150 stanovnika, dok ljeti ta brojka "nabubri" i preko dvije tisuće mještana.

Inače, u stomorsku rivu nije se ulagalo još od cara Franje Josipa - vole istaći mještani, koji su eto zasukali rukave, te ljeti novac od naplaćenih usluga nautičarima, sada uložili u svoje mjesto - u sanaciju 220 metara rive.
- Preko 120 godina nitko nije obnavljao ni kolone, ni šetnicu, ni privezišta. Tek se sanirao dio rive koja se urušila prije nekih pet godina. Tada je Županijska lučka uprava uložila 1,7 milijuna kuna u sanaciju 56 metara rive, mi eto napravili još dodatnih 220 metara, no nećemo tu stati. Plan je napraviti još lukobran, vanjsku rampu za trajekt i katamaran, uz dodatne vezove, kao i šetnicu na drugom dijelu vale. Prema našim saznanjima Županijska lučka uprava uložit će još 15 milijuna kuna, pa ćemo imati još više razloga za dičiti se našom prekrasnom valom, zadovoljan je i Dinko Novaković, dopredsjednik Pelegrina, družine mještana koji svaku zarađenu kunu vrate svojoj Stomorskoj.
Samo svečano otvaranje saniranog dijela obale u Stomorskoj svojim delicijama uveličale su i članice Udruge Rusmarin, od domaćih fritula, kroštula, kolača sa mendulima, suhih smokava, ali i rakijama od rogača, višnje, komorača te likera od maslina.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr