• hr
  • en
  • de
  • it

Sutra u splitskom akvatoriju starta Europsko jedriličarsko prvenstvo za klasu Finn

Europsko jedriličarsko prvenstvo za "kraljevsku klasu" Finn natjecateljski počinje sutra, no protekllih je dana već jako živo ispred splitskog Labuda koji je organizator natjecanja. Prikolice kojima su jedriličari iz cijelog svijeta dovezli svoje brodove parkirane su gotovo do Banovine, neće valjda smetat' nekome iz Poglavarstva.
A jedriličari odrađuju predradnje kako bi prvi pucanj i početak lova na postolje u utorak dočekali sasvim spremni. Ispred Labuda u rano nedjeljno poslijepodne za istim stolom sjedili su Ivan i Karlo Kuret s prvom damom trofejnog splitskog kluba, predsjednicom Mirom Boban.
- Ide sve dobro, jedva čekamo da počne - kazali su uglas.
Oni koji slabije poznaju jedriličarske prilike, a željeli bi vidjeti što se dogaša na ovom Europskom prvenstvu, znaju pitati odakle mogu pratiti natjecanje. A to je pitanje na koje se u organizacijskom odboru mogu uglavnom - nasmijati. I slegnuti ramenima.
- Ovisi o vjetru gdje će biti regatno polje, ali u svakom slučaju jako daleko od obale. Nešto bi se moglo vidjeti sa Sustipana, no baš da bi laici mogli pratiti što se događa na moru - kazao nam je Karlo Kuret, član organizacijskog odbora i naš proslavljeni "finnaš".
Takav je sport jedrenje, za gledatelje teško dostupan. A kad je ekipa već ispred Labuda dobro raspoložena... Da ih pitamo i kada će se na našim prostorima moći organizirati televizijsko praćenje poput onoga na Olimpijskim igrama u Londonu? Ti su prijenosi bili baš po mjeri za široku publiku.
- Nije baš blizu, ali nije ni toliko daleko. Kako tehnologija napreduje i to postaje sve dostupnija, ali pričekat ćemo još malo - kazao je Ivan Kuret, bivši splitski poteštat i također vrsni jedriličar.
Jedrit će se po cijeli dan, od utorka do nedjelje. Natjecatelji izađu na more pa čekaju da se stvore uvjeti za regatavanje, a kada ćmo ih moći vidjeti? Na kopnu? Hoće li biti kakvog druženja na obali?
- Planiramo u srijedu ili četvrtak napravit' roštiljadu ovdje ispred Labuda. Ovisi o vremenskoj prognozi kada će točno biti, ali bit će lijepo. U jedan ćemo optimist (brod za početnike, nap. a.) ubacit hrpu leda i napunit' ga pivom, a majstori roštilja odradit će posao s ćevapima i mesom - najavio je Karlo Kuret.
Eto, kad su već daleko na moru, ovi ćevapi su čvrsto na kopnu. To je već dohvatljivo. I piva iz optimista... Ne zvuči loše.

U organizaciji 60-ak djelatnika
Veliki dio posla odrađuju izvršni predsjednik organizacijskog odbora Mario Stipinović te tajnica regate Rudolfa Širola Kliškić.
- Sada sam upravo u "tiskari", kasnije ću biti u "pressu", sve po potrebi - kaže nam vesela Dolfa. Puno posla, ali neće nju štufat. A ni Marija Stipinovića. Imaju oko sebe pravu malu vojsku djelatnika, njih šezdesetak se brine da sve prođe u redu, što na moru što na kopnu.

Peter Reggio glavni na moru
Zbog obveza našeg iskusnog majstora s mora Alena Kustića predsjednik regatnog odbora je iskusni internacionalac Peter Reggio.
- On je poznat i jako omiljen u klasi Finn. Kod njegovih odluka nema sumnje, poštuju ga svi jedriličari i prihvatit će sve što on kaže - kazala nam je tajnica regate Rudolfa Širola Kliškić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr