• hr
  • en
  • de
  • it

Sutra Mrduja

Više od 250 jedrilica očekuje se na startu najstarije i najmasovnije regate krstaša na ovoj strani Jadrana - Mrdujske regate koja se u svom 85. izdanju, jedri u subotu, 24. rujna, s početkom u 11 sati!
Svi s nestrpljenjem čekaju tu feštu podno jedara i jarbola, kada se na startnoj liniji ispred splitskog Sustipana "načičkaju" jedrilice svih vrsta - i one najnovije tek izašle iz škverova, prave jurilice na valovima, ali i one stare koje u svojim drvenim rebrima broje desetljeća i desetljeća.
A svi s jednim ciljem - kako u što kraćem vremenu dojedriti do otočića Mrduje u srcu Splitskih vrata, između Brača i Šolte, udaljene 11 nautičkih milja, te uspješno je obići i nanovo put Splita, prema ciljnoj bovi ispred Labudove đige, sve ukupno u dužini od 22 nautičke milje.
- Osim utrke za biti prvi, biti pobjednik Mrdujske regate, jer znači vam puno taj trijumf u jedriličarskom svijetu kada u svojoj vitrini imate i pokal najboljeg na Mrduji, vode vam se paralelno na moru i one male bitke. Kako imamo 13 grupa za krstaše, zanimljivo je pratiti i njihove međusobne okršaje. Primat je biti prvi u grupi, pa susidu slijedećih godinu dana, do nove Mrduje, kako bi mi rekli "vadit" mast, jer si ti bio brži od njega - uvela nas je u morsku priču koja traje već punih 85 godina, Rudolfa Širola Kliškić, tajnica regate.
Omiljena je, naime to regata među svim posadama, a stiglo je već i dosta prijava budući jedriličari iz svih hrvatskih klubova ne propuštaju regatu, a povećava se iz godine u godinu i broj onih koji nam dolaze iz inozemstva kako Mrduja odavno ima međunarodni karakter.
Ujedno se i organizator ove manifestacije, splitski Labud također diči i epitetom najstarijeg jedriličarskog kluba u Hrvata, pa iskustva s organizacijom cijelog događaja itekako imaju. Ne samo onog na moru već i na kopnu.
Nakon ceremonijalnog dijela Mrduje i uručenja priznanja najboljima, slijedi i zabavni! Osim plesnog nastupa članova Plesnog kluba Lambada, bit će upriličena i modna revija. A kuriozitet je kako će na modnoj pisti, osim manekenki, prošetati i - sportašice. One najbolje, dakako - splitske olimpijke!

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr