• hr
  • en
  • de
  • it

Stižu stotine ukrajinskih škverana!

»Viktor Lenac«, »3. maj« i »Uljanik« namjeravaju je stvoriti zajednički »pool« kvalitetnih ukrajinskih radnika koje bi onda razmjenjivali među brodogradilištima, ovisno o potrebama posla

Tijekom studenog u Brodogradilište »Viktor Lenac« stiže 50 ukrajinskih radnika. Riječ je kvalificiranim zavarivačima, cjevarima, brodomonterima i bravarima koje je ovo brodogradilište angažiralo posredstvom ukrajinskih tvrtki za posredovanje u pronalaženju radne snage.
- Pred »Lencem« je razdoblje vrlo intenzivnih poslovnih aktivnosti. Već sad sa sigurnošću znamo da će se to protegnuti na sljedećih devet mjeseci, a moguće je da će se to produžiti i do konca 2017. godine. Nama kronično nedostaju takvi radnici, a ni uz najbolju volju nismo ih mogli pronaći u bližem okruženju i zato smo se odlučili na ovaj potez, kaže predsjednik Uprave ovog brodogradilišta Aljoša Pavelin.
Kao što smo već izvjestili, ovo kvarnersko brodogradilište ponovno je ugovorilo dvadesetak milijuna dolara vrijedan posao sa Američkom ratnom mornaricom vezanim uz »upgrading« zapovjednog broda njihove Šeste flote, »USS Mount Whitneyja« koji bi u » Lenac« trebao uploviti krajem ove godine i zadržati se narednih šest mjeseci, koliko će trebati za izvođenje svih planiranih radova na ovom ratnom brodu. Taj posao zauzet će dobar dio »Lenčevih« kapaciteta, a istovremeno, kako doznajemo od Pavelina, otvaraju im se i neki drugi poslovi, među kojima i oni koji oko ugradnje uređaja za pročišćavanje balastnih voda na brodovima, u čemu je »Viktor Lenac« već stekao reference, a doznajemo i da je pojačan interes i za remontima.

Pavelin ističe kako je njihov dugoročni cilj stvaranje vlastitih radnika, ali i da je angažman stranih radnika jedini način da prebrode sadašnju veliku deficitarnost u kadrovima bazičnih proizvodnih zanimanja s kojom se ne suočava samo »Lenac« već cjelokupna domaća brodogradnja. Intenzivna gradnja i realizacija svih ugovorenih poslova, kao što je poznato, u »3. maju« i Uljaniku razlogom je zašto čak polovica od ukupne kvote od 1.500 radnika stranih radnika za brodogradnju, koju je bivša Vlada odobrila u svibnju ove godine, otpada upravo na Uljanik grupu.

Kako doznajemo u Uljanik grupi, dosad je od tih sedamstotinjak stranih radnika, angažirano njih blizu 500 odnosno toliko je dosad izdano radnih dozvola stranim državljanima za rad u riječkom i pulskom brodogradilištu, a u proceduri je još njih dvjestotinjak koje bi se trebale realizirati do konca ove godine. Uljanik grupa se još i prije »Lenca« okrenula prema ukrajinskom tržištu radne snage s obzirom da su njihovi brodograđevni radnici na dobrom glasu po kvaliteti i marljivosti. Zasad u »3. maju«, kao kooperanti, već radi četrdesetak Ukrajinaca deficitarnih zanimanja, a otprilike isti ih je broj angažiran i u pulskom brodogradilištu. Gotovo je sasvim sigurno da će se ta brojka još i povećavati.
Kako doznajemo, Uljanik grupa za iduću godinu iskazuje potrebu za još dodatnih 750 radnika u ova dva brodogradilišta, uz produženje radnih dozvola za svih sedamstotinjak stranih radnika, koliko će ih ukupno biti angažirano do konca ove godine. Drugim riječima, iduće godine u »3. maju« i pulskom Uljaniku posla će biti za ukupno 1.500 stranih radnika koji se, očito, ne mogu pronaći u Hrvatskoj. Upravo je oko angažmana Ukrajinaca uspostavljena koordinacija između tri brodogradilišta - »Lenca«, »3. maja« i Uljanika.

- Namjera nam je stvoriti jedan zajednički »pool« kvalitetnih ukrajinskih radnika koje bi onda mogli razmjenjivati među brodogradilištima, ovisno o potrebama posla, kaže prvi čovjek »Lenca« Aljoša Pavelin. S tim u svezi, nekolicina Ukrajinaca iz »3. maja« već su bila na ispomoći u »Lencu« koji upravo čeka svoju kvotu da mu stigne iz Ukrajine.

Izvor: www.novilist.hr