• hr
  • en
  • de
  • it

Splitska prodajom Jadra doplovila do samog ruba stečaja

Saznanjem da je Splitska plovidba prodala brod Jadro zagrebačkoj tvrtki Makar Navis, Trgovački sud odredio je da ta kompanija više ne može raspolagati svojom imovinom bez suglasnosti privremene stečajne upraviteljice pa je na tu dužnost imenovana Ljiljana Poljanić.
Prodajom Jadra, brodar u čiju vlasničku strukturu ulazi pet državnih ustanova i poduzeća koji svoja potraživanja prema toj tvrtki pretvaraju u njezin temeljni kapital, ostao je bez ijednog broda. Upravo to smo najavljivali na našim stranicama prije nekoliko dana, a sada se to i dogodilo.
U sudskom rješenju navodi se da je stečajna upraviteljica dužna zaštititi i održavati imovinu Splitske plovidbe te kao stručna osoba ispitati kojom imovinom raspolaže i postoji li razlog za otvaranjem stečajnog postupka.
Uprava joj je dužna dati poslovne knjige i ostalu dokumentaciju koju zatraži. Mjera osiguranja ostaje na snazi dok sudac ne odluči hoće li na prijedlog bivše radnice, jedne od njih 16 koji su radili u direkciji kompanije i nisu primili pet plaća, otvoriti stečaj.
Trgovački sud odredio je da se mjera osiguranja upiše u sudski registar, zemljišne knjige te u upisnik brodova Lučke kapetanije.
Sud je reagirao na upozorenje bivše zaposlenice Splitske plovidbe da je kompanija otuđila dio imovine nakon pokretanja postupka za utvrđivanje postoje li uvjeti za otvaranje stečaja.
Zbog toga je Trgovački sud zatražio službene podatke od Kapetanije koja je potvrdila da je tvrtka Makar Navis kao kupac Jadra 25. kolovoza zatražila promjenu upisa prava vlasništva te da nije bilo prepreke da se, dva dana poslije, tome udovolji.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/