• hr
  • en
  • de
  • it

Sokolovi, pomozite u borbi protiv galebova

U očekivanju početka velike skupštine Medcruise koja će u Zadru u srijedu okupiti neke od najvećih tvrtki koje se bave kruzing turizmom, u ponedjeljak je u luku Gaženica uplovio golemi kruzer Celebrity Constellation u vlasništvu tvrtke Celebrity Cruises. Radi se o brodu millennium klase, dužine 288,5 metara, širine 32,2 metra, te gaza osam metara. Putna brzina mu je 24 čvora, a u Zadar je doveo više od dvije tisuće putnika koje poslužuje gotovo tisuću članova posade.
- U ovoj sezoni očekujemo stotinjak 'ticanja' takvih kruzera u Zadru. Dosta ih je doduše još u gradu, na Poluotoku, tridesetak ih je ugovoreno za pristajanje u Gaženicu, ali već 2016. godine bit će obrnuta situacija. Već sada imamo sedamdesetak najava samo za Gaženicu, tako da, ako se nastave sadašnji trendovi, mogli bismo nastaviti rast na 120 do 130 tisuća putnika - rekao je Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave.
U Gaženici odlično funkcionira prihvat velikih brodova na kružnim putovanjima; čitav posao sve je uhodaniji, ali ono što muči Lučku upravu nisu brodovi, pristaništa niti vezovi, već - galebovi, koji stalno, od otvaranja nove luke, zadaju velike glavobolje ne samo svojom masovnom prisutnošću na vezovima, nego i onečišćenjem lučkog prostora, što ne daje lijepu sliku gostima koji dolaze skupocjenim plovilima.
- Moramo hitno pronaći neko rješenje, jer uvečer očistimo pristanišni prostor, a sutradan je opet prljavo. Zajedno sa stručnjacima razmatramo nekoliko metoda  kako riješiti taj problem - možda 'angažiranjem' sokolova koji efikasno rastjeruju galebove ili montažom specijalnih mreža. Naš je tehnički sektor već 'lud' od galebova i ovako zbilja neće ići - izjavio je Štambuk.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/