• hr
  • en
  • de
  • it

Slovenci rade brodove SAS Vektora

Na posao su vraćena samo tri administrativna djelatnika, dok su ostali još uvijek na čekanju. Među njima i radnici specijalizirani za izradu tih brodica.
Radnici SAS Vektora početkom ovog tjedna održat će prosvjedni skup kako bi javnost upozorili na svoju situaciju. Naime, iako su nedavno dobili dvije rate zaostalih plaća, nisu zadovoljni razvojem situacije posljednjih mjeseci budući da Uprava prema njima ima još dugovanja, kaže pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vedran Uranija, najavljujući zahtjeve koje će uputiti na skupu:
- Prvo, tražimo isplatu razlike plaća za razdoblje unatrag dvije godine kada su otkazani ugovori o radu. Drugi je zahtjev isplata otpremnina, i treći, isplata kamata. Zadovoljni smo dosadašnjim razvojem situacije, ali ipak ima nekih stvari zbog kojih moramo organizirati ovaj skup i poslati apel Upravi da ubrza ono oko čega smo se dogovorili na zadnjim sastancima u Zadru - kaže Uranija, ističući i detalj koji je kod radnika posljednjih dana posebno izazvao nezadovoljstvo:
- Tri broda u hangaru u Poličniku trenutno rade Slovenci, a radnici SAS-a nisu angažirani. Na posao su vraćena samo tri administrativna djelatnika, dok su ostali još uvijek na čekanju. Među njima su i oni specijalizirani za izradu tih brodica, pa ne vidim zašto ne bi mogli obaviti taj posao. Od Uprave zato želimo da se ubrza traženje investitora kako bi radnici konačno bili vraćeni na posao. Sve ovo već pomalo predugo traje - upozorava Uranija, napominjući kako su radnici zadovoljni dijelom sporazuma koji je Uprava dosad ispoštivala, ali ne mogu čekati povratak na posao i svoje zaostatke.

Radnicima je dosad ukupno isplaćeno oko pola milijuna kuna. No, Uranija ističe kako su im plaće neopravdano smanjene, a ta im razlika do danas nije isplaćena.
- Da nije bilo sindikalne borbe, pitanje je bi li bilo i ovoga. Zahvaljujući suradnji naše podružnice SSSH-a u Zadru i sindikalnog rukovodstva SAS Vektora na čelu sa Šimom Jurjevićem uspjeli smo postići mnogo, ali ne želimo da se radnike zakine za ovo što im Uprava još duguje. Mislim da danas otvoreno možemo reći - da nije bilo sindikata ni tvrtka ne bi bila strukturirana. Moram tu napomenuti kako su vlasnik i direktor sve ovo vrijeme izuzetno korektni prema nama - rekao je Uranija.
Radnici su u prosincu dobili po 17.000 kuna, čime im je pokriven dug iz 2013. godine, a nekim radnicima dnevnice i troškovi puta u pogone inozemnih partnera, primjerice Norvešku, dok su drugi dobili i otpremnine. Prvu su ratu dobili uoči Nove godine, čime su podmirena najstarija dugovanja. Već idućeg mjeseca uslijedila je isplata druge rate koja se odnosila na dugovanja iz 2014. godine, a ovih dana čekaju isplatu treće rate za prošlogodišnja dugovanja. O Upravi ovisi hoće li i kada isplatiti razliku uzrokovanu smanjenjem plaća, ali sudeći po skupu što ga pripremaju sigurno je kako SAS-ovci neće odustati od svojih potraživanja.
I sindikalni povjerenik SAS-a Šime Jurjević kazao je kako su sretni što se njihova sindikalna borba isplatila i što su stvorili dobru suradnju s upravom tvrtke. U današnjoj je ekonomskoj krizi to doista rijetkost, pa se i sindikat ove nekad ugledne hrvatske tvrtke nada poštivanju svih prava radnika i njihovu vraćanju na posao.

Izvor: www.zadarskilist.hr

  

Nagradna igra

Osvojite ulaznice za Zagrebački sajam nautike. Točan termin održavanja sajma je:
  •   16.02.2022. - 20.02.2022.
  •   18.03.2022. - 20.03.2022.
  •   23.02.2022. - 27.02.2022.

E-mail adresa: