• hr
  • en
  • de
  • it

Slovenci će loviti do Vrsara

Šok i nevjerica - kratak je opis stanja istarskih ribara kada su čuli vijest da je u pregovorima s EU-om dogovoreno da će slovenski ribari moći ribariti duž zapadne obale Istre do Vrsara. Naime, Europska komisija je potvrdila da su ispunjena sva mjerila za zatvaranje pregovora u poglavlju ribarstva, a u njima se spominje i primjena Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji (SOPS) između Hrvatske i Slovenije. Riječ je o starom bilateralnom sporazumu, čiji ribarski dio, zbog neutvrđene granice na moru, nije nikada zaživio.

Da je SOPS dio pregovaračkog poglavlja u ribarstvu, izgleda, mnogi nisu znali, pa ni oni koji su bili članovi pregovaračkog tima. Potvrđuje nam to i dr. sc. Alen Soldo, znanstvenik sa splitskog sveučilišta. Naglašava, međutim, da je dogovor o slovenskom ribarenju uz zapadnu obalu Istre protivan pravnoj stečevini EU-a.

Pitali smo ga kako je moguće da Europska komisija onda uzme SOPS kao dio pregovaračkog poglavlja.

- Ispravno pitanje bilo bi kako je moguće da je naša pregovaračka skupina, odnosno bolje reći Vlada, jer je očito da mnogi u pregovaračkoj skupini nisu znali što se dešava, to prihvatila. Državni tajnik Tonči Božanić je na prošlotjednom sajmu ribarstva u Umagu i sam rekao da nema šanse da strani brodovi ribare u našem moru. Pitajte njega zašto je to rekao ako je znao da to ne stoji. Isto pitanje treba postaviti i voditelju pregovaračke skupine Ivanu Kataviću, jer je i on u medijima tvrdio isto, kaže Soldo.

Kaže da mu ni sa stručnog stanovišta nije jasno zašto je dopušteno ribarenje slovenskoj floti uz zapadnu obalu Istre.

- Radili smo svojevremeno studiju upravo o tom dijelu Istre i utvrdili da je ribolovni napor ionako prevelik i da se ne može povećavati. Ulazak cjelokupne slovenske flote bi značilo ogromno povećanje ribolovnog napora. Nažalost, odonda se u tom dijelu povećao i ribolovni napor naših ribara, pa ako sada dođe i dodatna ribolovna flota - to je kraj, jasan je Soldo.

Predsjednik Ceha ribara Hrvatske Vladan Bojić upozorava da je situacija vrlo ozbiljna.

- Nazvao sam državnog tajnika Božanića koji kaže da nema pojma što se dogodilo. Pitam se tko onda upravlja ribarstvom u Hrvatskoj ako on ne zna što se pregovaralo s EU-om. Ovo je scenarij kojeg smo se bojali, a bojimo se i da je to tek početak i da dolazi u pitanje čitavo teritorijalno more. Nikako se ne možemo složiti s time da se slovenskim ribarima omogući ribolov u našem moru. To je prodaja teritorija, kaže Boijć.

"Prodali su nas", razočarano kaže predsjednik istarskog Ceha ribara Tonči Trevižan te najavljuje hitan sastanak ribara Umaga, Savudrije, Poreča i Vrsara.

Radovan Simić, predsjednik pulske udruge "Istarski ribar", podsjeća da su stalno upozoravali na opasnost da će ulaskom u EU Hrvatska dopustiti drugim članicama ribarenje u svom teritorijalnom moru.

- Rekli su nam da govorimo gluposti. I dalje smo uvjereni da će i Talijani moći ribariti u našem moru. Jer nas stalno lažu. Ne znam kako ovo drugačije nazvati nego veleizdajom. Ovo nije prodaja, nego darivanje. Ali neće i ne smije proći tek tako, kaže Simić.

Izvor: www.glasistre.hr