• hr
  • en
  • de
  • it

Skiper nasukao gliser na lukobran u Punti Bajlovoj

Dvije jahte sudarile su se u subotu u Pašmanskom kanalu, a večer ranije u uvali Bregdetti gliser se cijelim prednjim dijelom nasukao na novoizgrađeni lukobran. U oba slučaja posada je prošla bez ozljeda, a nije bilo ni onečišćenja mora. 

U svega 24 sata u zadarskom akvatoriju dogodile su se dvije havarije, priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U subotu oko 13.20 sati, 15-metarska jahta "Mezimac", koja plovi pod hrvatskom zastavom, u Pašmanskom se kanalu sudarila s austrijskom jahtom "Shirin", duljine 13,8 metara, no srećom nitko od članova posada nije povrijeđen, niti je bilo onečišćenja mora.
Jahti "Shirin" oštećena je lijeva strana trupa zbog čega je kapetan Ispostave Lučke kapetanije Damir Santini zapovjedniku izdao zabranu plovidbe do izvanrednog pregleda Hrvatskog registra brodova. Zbog nepažnje i nepoštovanja pravila sigurnosti plovidbe zapovjednik jahte "Mezimac" kažnjen je prekršajnim nalogom, odnosno novčanom kaznom u iznosu od 3.100 kuna.
Vlasnik i zapovjednik jahte "Shirin" je austrijski državljanin, a jahta "Mezimac" je u vlasništvu tvrtke Grgić d.o.o.. U trenutku nesreće jahtom "Mezimac" je upravljao hrvatski državljanin A. H. - rekla je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora izvijestivši da se, također večer ranije, oko 20.30 sati, u zadarskoj Uvali Bregdetti dogodila havarija.

Tamo se, naime, hrvatski gliser "Škarpelin" nasukao cijelom dužinom na lukobran u uvali, a odsukan je sutradan, odnosno u subotu oko 11 sati.
- U trenutku nasukavanja u gliseru su se nalazili 51-godišnji voditelj brodice H. S. i jedan član posade, no srećom prošli su bez ozljeda. Nakon havarije nije bilo onečišćenja mora, ali je kroz oštećen trup došlo do manjeg prodora mora u unutrašnjost "morske jurilice".
- Nakon izvršenog očevida inspektori Lučke kapetanije Zadar zabranili su isplovljivanje plovila, a protiv voditelja brodice bit će podnesen optužni prijedlog jer je alkotestom utvrđeno da je bio pod utjecajem alkohola od 0,9 promila.

"Veseli" nautičar u plovidbu se uputio s otoka Žirja, a odredište mu je bilo luka Krk. Putem se odlučio svratiti u lučicu na Punti Bajla kako bi tamo prenoćili. Zbog nestručnog upravljanja plovilom i alkoholiziranosti skipera, gliser je nasukan cijelom dužinom na nedavno izgrađen lukobran.

Izvor: www.zadarskilist.hr