• hr
  • en
  • de
  • it

Sigurnost je hrvatski turistički adut

Sigurnost u Hrvatskoj uvelike pridonosi dobrim turističkim rezultatima, ali kako je za održavanje njezine visoke razine iznimno važna suradnja i prevencija, u to treba više ulagati, poruka je s konferencije SIGTur

Ta je međunarodna konferencija o sigurnosti u turizmu po treći puta u organizaciji časopisa Zaštita i Hrvatskog instituta za urbanu sigurnost te pod pokroviteljstvom ministarstava turizma i unutarnjih poslova, okupila više od 70 sudionika iz turističkog, zaštitarskog i sigurnosnog sektora koji će u dva dana, do 17. studenoga, raspraviti sigurnosne izazove za turizam te druge teme vezane za sigurnost turističkog sektora. Otvarajući konferenciju, pomoćnik ministra turizma Robert Pende istaknuo je da je Hrvatskoj trebalo dosta vremena da dođe do sadašnje razine sigurnosti, nakon što su je zbog rata 1990-ih mnogi doživljavali kao nesigurnu zemlju, pa je sada iznimno važno, ne samo zbog turizma, održati razinu sigurnosti.
"Ministarstvo turizma koliko može financijski pridonose projektima sigurnosti, pa smo tako prvi počeli sufinancirati aktivnosti službe HGSS zbog njihova velikog angažmana i potreba u turističkoj sezoni, a s MUP-om godinama provodimo projekt mješovite policije u odredištima tijekom ljeta s policajcima iz drugih zemalja. S Ministarstvom zdravstva smo u projektu poboljšanja zdravstvene zaštite u sezoni", kazao je Pende poručivši da će se s tim projektima nastaviti.
Upozorio je da s obzirom na izrazitu sezonalnost turizma u Hrvatskoj i njegovu visoku koncentraciju u uskom jadranskom pojasu, uvijek postoji mogućnost incidenata, koji srećom nisu česti i veliki.
Direktor i glavni urednik časopisa Zaštita Nikola Milijević pozvao je turističku industriju da poveća pozornost i ulaganja u sigurnost kako bi objekti i imovina, turisti, ali i zaposleni u turizmu te lokalne sredine gdje se turizam odvija bili sigurniji i zaštićeniji od raznih ugroza, uključujući i prirodne nepogode.
O sigurnosnim izazovima u Europi, među kojima su najaktualniji terorizam, nezakonite radnje, organizirani kriminal i migracijska kretanja govorio je Jan Krešimir Išić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. On je naglasio važnost suradnje nacionalnih, ali i regionalnih, europskih i globalnih institucija.
"Turizam pati zbog terorizma i drugih sigurnosnih izazova koji su danas znatno manje predvidljivi nego prije, ali ipak ostvaruje rekordne brojke. Hrvatska je prepoznata kao sigurna zemlja i to je važno za njezin turizam", rekao je Išić.
Sigurnosnim izazovima za turizam u Europi označio je procese političke radikalizacije, ekstremizma i populizma u nekim europskim zemljama, situaciju u Ukrajini te energetsku opskrbu.
Iznoseći iskustva iz domaćeg turističkog sektora, voditelj sigurnosti kamp resorta Zaton Holiday kod Zadra Slaven Gospić, rekao je kako je ove godine bilo manje incidenata nego prije, pri čemu je istaknuo dobru suradnju s policijom i drugim službama kao i važnost prevencije.
U sigurnost u hrvatskom turizmu po njegovim se riječima sve više ulaže.

Izvor: www.tportal.hr