• hr
  • en
  • de
  • it

Savršena vidljivost omogućila da se Italija iz Dalmacije vidi kao

Bura je posljednjih dana očistila atmosferu, pa su svi posjetitelji obalnih planina u Dalmaciji krajem dana mogli uživati u rijetko viđenom prizoru - Apenini su "izronili" iz horizonta savršeno jasno
Rijetko kada se u godini dogodi tako savršena vidljivost, kao što je to bio slučaj tijekom nedjelje. Vidljivost ovisi o brojnim čimbenicima, a među njima su glavni količina vlage u zraku, kao i stupanj zagađenja. Bura je prethodnih dana očistila atmosferu nad našim prostorima, a njen konačan prestanak uslijedio je tijekom nedjelje. Stekli su se tako idealni uvjeti za iznimno dobru vidljivost, a od njega su većinom "profitirali" svi posjetitelji planina tijekom vikenda.
Već s predjela iznad 400 metara nadmorske visine s obalnih planina mogla se vidjeti Italija neposredno iza zalaska Sunca. U predjelima pak iznad 1000 metara nadmorske visine, Italija se s obalnih dalmatinskih planina mogla vidjeti i za dana i to impresivno čisto. S Biokova se tako pružao impresivan pogled na vrhove Apenina usred dana.
Udaljenost i veća od 300 kilometara
S Mosora se Italija također izvrsno vidjela u vrijeme zalaska Sunca i u ranu večer. Gledajući s Mosora, Sunce zalazi upravo iza najvišeg masiva apeninskog gorja, a to je Corno Grande (2912 mnv). S Mosora su se vidjeli i brojni drugi vrhovi kao Corno Piccolo (2655m), Pizzo Intermesoli (2646m), Monte Corvo (2623m), Monte Prena (2561m), Monte Camicia (2564m), ali i sustav vrhova unutar masiva planine Maiella.
Udaljenost spomenutih vrhova od mjesta promatranja na Mosoru je od 250 do 300 kilometara zračne linije, a podatak da je nekoliko fotografa snimilo apeninske vrhove i s Cincara u BiH, svjedoči da vidljivost može biti i veća od ove. Maksimalnu moguć vidljivost, kao i ono što po odličnim atmosferskim uvjetima možete vidjeti na horizontu možete provjeriti na ovoj stranici.
Na Mosoru je tijekom nedjelje boravio fotograf i član Crometeo tima Karlo Repac, a prekrasne fotografije apeninskih vrhova, kao i mosorski pogled na Split za vrijeme sutona, pogledajte u priloženoj foto galeriji. Više fotografija ovog talentiranog mladog fotografa možete pogledati na njegovoj fotografskoj Facebook stranici.

Izvor: http://www.dalmacijanews.hr