• hr
  • en
  • de
  • it

S ponistre se vide Šolta i Brač, a leđa vam čuva marjanska borovina

Matematika nam, možda, nije baš najjača strana, ali zbrajajući "retaje" sedam građevinskih čestica i jedan pošteni dio osme, došli smo do zbroja od 495 kvadrata, koliko Grad ima u vlasništvu u ulici Pod kosom na Mejama.
Budući da je 166 četvornih metara u "redovitoj uporabi", Banovina se uz većinsku potporu gradskih vijećnika s protekle maratonske sjednice odlučila tržištu ponuditi ostatak od 329 kvadrata po cijeni od 4851 kunu za četvorni metar, koliko je zemljišta procijenio Franjo Veig, sudski vještak i stalni partner Grada, što bi u protuvrijednosti po aktualnom srednjem tečaju Hrvatske narodne banke iznosilo 648,5 eura.
Početna cijena po kojoj se zemljišta prodaju na natječaju iznosi gotovo 1,6 milijuna kuna, u što, naravno, nisu uračunati troškovi komunalnog doprinosa za izgradnju budućeg objekta, porez na promet nekretninama i drugi nameti. Njih će snositi kupac dijelova gradskih parcela koje se prodaju u "paketu".
Potencijalni novi vlasnici morat će svoje konkretne ponude dostaviti lokalnoj vlasti do sredine idućeg tjedna, a nakon što činovnici u Banovini sve "pročešljaju", dokument s imenom kupca stavit će se na potpis poteštatu Andri Krstuloviću Opari, koji će postupak vratiti na klupe onima koji su ga svojim glasom odobrili - gradskim vijećnicima.
Ako zastupnici na jednoj od svojih idućih sjednica daju zeleno svjetlo, što će vjerojatno učiniti po inerciji usred znatno im bitnijih točaka za jeftina politička prepucavanja, Grad će imati punih 30 dana za sklapanje ugovora sa zainteresiranim kupcem.
Novi vlasnik zemljišta potom će biti dužan unutar dva mjeseca od sklapanja posla uplatiti ponuđeni iznos u gradsku blagajnu, što znači da bi se sve trebalo okončati do kraja prosinca ili najkasnije na samom početku 2018. godine.
Iza cijele priče stoji namjera dvojice suvlasnika kuće u bliskom zapadnom susjedstvu puno poznatijih Kaskada da zaokruže svoj teren s dijelom obližnjeg zemljišta, na koje je upisan Grad, a s kojim njihove nekretnine čine logičnu cjelinu.
Na prvi pogled, to bi bilo njihovo dvorište, ali budući da je riječ o zoni na južnoj padini Marjana na kojoj je dopuštena gradnja, što se spominje i u odredbama prodajnog nadmetanja, nije isključeno da susjedi postanu potencijalni investitori.
Uostalom, to će se vrlo brzo vidjeti, a s obzirom na potražnju za preostalim slobodnim i potencijalnim turističkim kvadratima širom Splita, ne bi bilo nimalo začuđujuće, posebice na atraktivnoj lokaciji kao što je Pod kosom, gdje se s ponistre vide Šolta i Brač, a leđa vam čuva marjanska borovina.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr