• hr
  • en
  • de
  • it

S koronom moramo naučiti živjeti i jedriti

hr

Točno mjesec dana dijeli nas do zamjenskog, rujanskog termina riječke regate Fiumanka čija su jedra posljednjih dvadeset godina bila prepoznatljivo obilježje lipnja u Rijeci i Dana zaštitnika grada sv. Vida. Poput brojnih drugih sportskih i kulturnih događaja ni Fiumanka se radi epidemioloških mjera koje su proljetos bile na snazi nije mogla održati u svojem redovnom terminu. U dogovoru s pokroviteljima, suorganizatorima, partnerima i sponzorima prebačena je na zadnji vikend rujna, točnije od 25. do 27. rujna, kada će se na Gatu Karoline Riječke održavati i Rijeka Boat Show, a na riječkim se ulicama u tom vikendu trebala održati i najmasovnija hrvatska ulična utrka „Homo si teć", koja je na žalost upravo pred neki dan otkazana.
Epidemiološka situacija utjecala je i na otkazivanje Life partya Novog lista i Fiumanke te međunarodne gospodarske manifestacije Adria4Blue u organizaciji HGK - Županijske komore Rijeka, dva atraktivna događaja koja su i ove godine trebala biti održana u danima Fiumanke. Europska medijska regata u suradnji s HRT-om, također neće biti održana u standardnom formatu uz sudjelovanje stranih televizijskih kuća, a u kojem će se obliku i na kojim lokacijama moći održavati večernji glazbeni programi, ovisit će o situaciji i mjerama koje tada budu na snazi. Rotary regata također neće imati međunarodni karakter i aktivnosti će se organizirati na nacionalnoj hrvatskih klubova.
Sportski dio Fiumanke koji je povod i okosnica drugim programima za sada ne bi trebao biti upitan jer se i druge regate nesmetano održavaju, a među njima je i najmasovnija svjetska regata, tršćanska Barcolana čiji je termin dva tjedna nakon Fiumanke.
Regate imaju prilično kontrolirane organizacijske uvjete jer jedrilice uglavnom imaju svoje standardne posade koje i inače skupa jedre, nerijetko je riječ o članovima iste obitelji, a svi sudionici su evidentirani prijavom za regatu koja je u novije vrijeme dopunjena i listom za praćenje kontakata.
„Način provedbe detaljno ćemo raspisati Nacionalnom, županijskom i lokalnom stožeru jer oni će imati zadnju riječ, no vjerujemo da neće biti problema jer je na regatama dobra mogućnost evidencije sudionika. Prijave za regatu su i ranijih godina bile dostupne online, s time da sudionici svejedno moraju doći u regatni ured kako bi preuzeli regatni broj i majice za svoju posadu. Popunjena i vlastoručno potpisana prijava za regatu i obrasci za članove posade preuzimat će se na otvorenom prostoru, ispred regatnog ureda koji će vjerojatno biti na Terminalu, uz obavezno nošenje zaštitne maskice i poštivanje fizičke distance. Svim sudionicima ćemo preporučiti da samo jedan član posade obavi prijavu i preuzme startni broj i majice za posadu, koje, zahvaljujući našim vjernim sponzorima i pokroviteljima ni ove godine neće izostati. Nastojat ćemo regatni ured otvoriti što ranije kako bismo smanjili pritisak u petak i subotu kada se najveći broj sudionika prijavljuje, iako se ove godine izvjesno nećemo kretati u brojkama od prijašnjih godina. Okolnosti će najviše utjecati na dolazak stranih sudionika i međunarodnu dimenziju Fiumanke jer je do sada dosta posada dolazilo iz Slovenije, Italije, Austrije, a koje ove godine neće doći.
Što ćemo sve od popratnih sadržaja moći organizirati i na kojim lokacijama, ovisit će o mogućnostima i epidemiološkoj situaciji, no naši će se partneri sigurno potruditi da ni ove godine dobra zabava na Fiumanki ne izostane. U isto vrijeme, na Gatu Karoline Riječke održavat će se i Rijeka Boat Show sa svojim pratećim programima što je vrlo kompatibilno s našim regatama. Nadamo da će taj vikend pokušati iskoristiti i riječki ugostitelji i iznajmljivači. Ono što se događa na moru i u luci može biti dobar povod da u svakom kutku našeg grada budu različiti programi i da svi skupa u Rijeku privučemo što više posjetitelja. Mi smo dali sve od sebe da Fiumanka opstane i ostane kakva je bila, besplatna i otvorena za sve koji na njoj žele sudjelovati. I to je ono što je na Fiumanki dobro i što ulijeva optimizam da će opstati i još dugo jedriti, jer bez obzira na sve okolnosti - ako imaš brod, jedro i dobru volju, ma ništa drugo nam i ne treba za susret na moru, jedrenje i druženje. A s koronom ćemo se očito morati naučiti živjeti i jedriti...", rekao je Davor Perović, čelni čovjek organizacijskog tima najveće riječke regate.
Prijavnica za regatu i obrazac za praćenje kontakata objavljeni su na webu Fiumanke, a organizatori će nastojati ranije no obično otvoriti regatni ured. Zajednička najavna konferencija za medije održat će se početkom rujna kada će biti poznato više detalja o programima koji Riječane i njihove goste očekuju u posljednjem rujanskom vikendu.

Ljiljana Ivetac

M. + 385 99 2410 990
E. lili@fiumanka.eu
www.fiumanka.eu